Linkovi

SAD demantuju da menjaju politiku prema Severnoj Koreji - 2003-05-06


Ova izjava podstaknuta je juèerašnjim izveštajem objavljenim u Njujork tajmsu, o tome da je amerièka administracija preæutno prihvatila severnokorejski nuklearni program i da se preusmerila na okupljanje medjunarodne podrške za spreèavanje te zemlje da izvozi nuklearnu tehnologiju. U razgovoru sa novinarima posle sastanka sa generalnim sekretarim NATO-a, Džordžom Robertsonom, državni sekretar Kolin Pauel je rekao da Sjedinjene Države ne žele da Severna Koreja ima nuklearnu sposobnost i da to gledište dele svi susedi te zemlje i druge zainteresovane strane u regionu:

”Nastaviæemo da saradjujemo sa našim prijateljima u regionu - Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Rusijom, Australijom i drugima - kako bismo uspostavili èvrst front i predoèili Severnoj Koreji da bi u njenom najboljem interesu bilo da potpuno ukine sve programe i zatvori sve objekte koji vode ka razvoju nuklearnog naoružanja.“

Pauel je rekao da Sjedinjene Države deluju multilateralno na spreèavanju izvoza severnokorejske nuklearne tehnologije. To pitanje veoma zabrinjava Bušovu administraciju s obzirom na ranije severnokorejske prodaje osetljive vojne tehnologije, ukljuèujuæi balistièke rakete. Administracija pokušava da kombinacijom diplomatskih pritisaka i raznih olakšica odvrati Severnu Koreju od nastojanja da stekne nuklearno naoružanje. Tokom konferencije za medije, održane zajedno sa šefom NATO-a, Pauel je rekao da bi ta ekonomski teško pogodjena zemlja mogla da oèekuje inostranu pomoæ, ako promeni svoje ponašanje:

”Èekaju ih bolje prilike i podrška zemalja u regionu ako samo budu poèeli da se ponašaju razumnije nego u prošlosti, što se tièe nuklearnih programa i prodaje nuklearne tehnologije, ali i drugih aktivnosti - kao što je trgovina drogama kojom se takodje bave.“

Predstavnik Stejt departmenta Rièard Bauèer kasnije je rekao da administracija još razmatra rezultate prošlomeseènih trostranih razgovora u Pekingu, sa severnokorejskim i kineskim zvaniènicima i da još nije odluèila o svom sledeæem potezu. Pauel je ranije izjavio da je na razgovorima u Pekingu Severna Koreja ponudila da ukine svoj nuklearni program, a možda i razvoj raketa, u zamenu za - kako je reèeno - ”znatne“ ustupke od strane Sjedinjenih Država. Ali Bušova administracija je takodje dala do znanja da nije spremna da nagradjuje Severnu Koreju da bi poštovala ranije potpisane sporazume koje je prekršila. U jednom kontakt programu TV mreže NBC, u nedelju, Pauel je rekao da administracija neæe dozvoliti da bude zastrašivana i ucenjivana i da neæe ponovo sklapati sporazume, kakav je bio onaj iz 1994. godine, kojim su severnokorejske nuklearne aktivnosti zamrznute, ali im je ostavljena moguænost da ih obnove.

XS
SM
MD
LG