Linkovi

Šaron spreman da se sastane sa Abasom - 2003-05-06


Izraelski premijer, Ariel Šaron, izrazio je spremnost da se sastane sa palestinskim kolegom, Mahmudom Abasom. U izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Jerusalima, Rosa Dana, navodi se da da je Šaron dao tu ponudu uprkos nedavnom nasilju i bez postavljanja bilo kakavih preduslova.

Funkcioneri u kancelariji premijera Šarona ukazuju da bi se premijer mogao sastati sa Abasom veæ iduæe nedelje. Funkcioneri kažu da bi takav sastanak mogao da se održi nakon oèekivane posete amerièkog državnog sekretara, Kolina Pauela. Šaron je ranije u izjavi za izraelski radio rekao da æe biti sreæan da se sastane sa Abasom, koji je položio zakletvu prošle nedelje. Izraelski lider je takodje izrazio optimizam o izgledima za obnovu mirovnog procesa sa Palestincima. Šaron je rekao da, kako se izrazio, strategija terora nije uspela i izrazio je nadu da æe novo palestinsko rukovodstvo slediti novi prilaz.

Šaron se, kako izgleda, povoljno izrazio o Abasu na raèun palestinskog predsednika, Jasera Arafata. Šaron je izbegavao Arafata, i optužio ga da je organizovao 31-meseèni nasilni palestinski ustanak protiv Izraela. Ministar u palestinskom kabinetu, Saeb Erekat, oštro je reagovao na tu izjavu Šarona. Erekat je rekao da ne veruje da je Šaron iskren oko postizanja brzog napretka u vezi sa novom medjunarodnom “mapom” za okonèanje izraelsko-palestinskog konflikta. Tim planom se predvidja okonèanje konflikta i osnivanje palestinske države do 2005. godine.

XS
SM
MD
LG