Linkovi

Jedan izraelski sud izrekao je èetrnaestostruku doživotnu zatvorsku kaznu plus pedeset godina, voði Brigade muèenika al - Aksa - 2003-05-05


Jedan izraelski sud izrekao je èetrnaestostruku doživotnu zatvorsku kaznu plus pedeset godina, Naseru Avaisu, vojnom voði Brigade muèenika al - Aksa, zbog organizovanja napada u kojim je poginulo 14 Izraelaca. Dopisnik Glasa Amerike, Ros Dan, izveštava iz Jerusalima:

Tridesettrogodišnji Naser Avais, najviši je palestinski funkcioner osudjen pred izraelskim sudovima otkako je septembra dve hiljadite godine poèeo tekuæi talas nasilja. Avais je bio vojni komandant i jedan od osnivaèa Brigade muèenika al - Aksa, oružang krila organizacije Fatah, kojoj pripada palestinski lider Jaser Arafat. Sud u Tel Avivu ga je proglasio krivim za osmišljavanje, planiranje, organizaciju i finansiranje niz teroristièkih akcija. On se smatra krivim za smrtonosne napade na jedan restoran u Tel Avivu, za napade izvršene u dva grada na severu Izraela, u sali za venèanje u Haderi, i jednom hotelu u Netaniji. U tim napadima je poginulo 14 lica. Tužioci su izneli da je Avais bio zamenik zatvoreng voðe Fataha, Marvana Bargutija, kome se trenutno sudi takodje zbog smrtonosnih napada na Izraelce. Posle izricanje presude Avais nije izrazio žaljenje, a novinarima je na hebrejskom jeziku rekao da Palestinci treba da preduzmu odreðene akcije da bi se okonèala izraelska vojna okupacija.

XS
SM
MD
LG