Linkovi

Osnivanje palestinske države najviši prioritet Vašingtona - 2003-05-05


Gospodin Berns je rekao palestinskom premijeru Mahmudu Abasu da je predsednik Buš rešen da se ostvari osnovanje Palestinske države u skladu sa novim medjunarodnim mirovnim planom. Gospodin Berns je to izjavio tokom sastanka sa Mahmudom Abasom u gradu Ramali, na Zapadnoj obali, na kome su diskutovali o takozvanoj ”mapi ka miru.“

Amerièki izaslanik je rekao da je predsednik Buš snažno predan viziji dve države, u kojima bi Izraelci i Palestinci živeli mirno jedni pored drugih. Nakon sastanka, gospodin Berns je rekao novinarima da Palestinci, u ime ostvarenja tog cilja, moraju da se bore protiv terorizma dok Izraelci moraju da obustave proširivanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze:

”Na palestinskoj strani, to znaèi da apsolutno ne postoji zamena za odluènu borbu protiv terorizma i nasilja. Na izraelskoj strani to znaèi preduzimanje praktiènih koraka u cilju olakšanja patnji Palestinaca koji žive pod okupacijom, obustavu aktivnosti na izgradnji naselja i obnovu oseæaja digniteta i nade.“ Nastojanja amerièkog izaslanika imaju za cilj uspostavljanje uslova za posetu državnog sekretara Pauela toj oblasti, kasnije ovog meseca. Berns se nije sastao sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom koji bi, kako predsednik Buš kaže, trebalo da bude smenjen. Oèekuje se da æe i Kolin Pauel, tokom svoje predstojeæe posete, izbeæi susret sa Arafatom.

XS
SM
MD
LG