Linkovi

Sirijski mediji su razlièito reagovali na juèerašnju  posetu amerièkog državnog sekretara Damasku - 2003-05-04


Sirijski mediji su razlièito reagovali na juèerašnju posetu amerièkog državnog sekretara Damasku. Kako javlja dopisnik Glasa Amerike iz Kaira, Greg Lamot neki su mediji pozdravili posetu, dok drugi ocenjuju da Sjedinjene Države treba da odustanu od zahteva za zatvaranjem kancelarija palestinskih organizacija u Siriji koje je Vašington proglasio teroristièkim: Umereni hrišæanski list “Al Anvar” konstatuje da je sekretaru Pauelu u razgovorima obeæano da æe Sirija saraðivati u regionalnom mirovnom procesu. No, list vladajuæe stranke Baat, “An Nahar” ocenjuje da Pauelov poziv da Sirija zatvori kancelarije ekstremistièkih grupa, ukljuèujuæi Hamas i Palestinski islamski džihad, narušava pravo Palestinaca da zastupaju svoje stanovište pred meðunarodnom zajednicom. Obe pomenute organizacije istièu da stoje iza bombaških samoubilaèkih napada u Izraelu. Tokom juèerašnjeg kraæeg boravka u Bejrutu, Kolin Pauel je rekao da je sirijska vlada zatvorila kancelarije nekoliko grupa koje je amerièki Državni sekretarijat stavio na spisak teroristièkih organizacija. No, po oceni Mohameda Aziza Šukrije bivšeg rektora pravnog fakulteta na Univerzitetu u Damasku - Vašington treba da razume da Sirijci ne smatraju te organizacije teroristièkim:

“Mi i dalje verujemo i verovaæemo zauvek da su pripadnici Hezbolaha, Islamskog džihada i Hamasa borci za slobodu, i da su Izraelci okupirali teritoriju koja im ne pripada. To su èinjenice koje ni Sjedinjene Države niti ikakva sila na svetu može da promeni u oèima proseènog Sirijca, obiènog arapskog èoveka. I ukoliko Sjedinjene Države žele dobre odnose kao što ih mi želimo, razumeæe naše stanovište. Mislim, takoðe, da naš stav nije nelogièan. Kada je u pitanju stvarni terorizam, Sirija pruža punu saradnju Sjedinjenim Državama, posebno u borbi protiv Al Kaide. Ali, kada je reè o neèemu što duboko i iskreno smatramo da je borba za slobodu, ne možemo preæi crtu - èak kada to Sjedinjenim Državama ne odgovara.”

Dok Mohamad Šukri sumnja da æe nakon posete Kolina Pauela poèeti da se popravljaju odnosi dve zemlje -- Rateb Šala, šef Trgovinske komore Sirije veruje da æe do toga ipak doæi. On takoðe smatra da je poseta Kolina Pauela bila uspešna, jer nije ponovio ranije optužbe Vašingtona da Sirija pruža utoèište traženim iraèkim beguncima i poseduje hemijsko i biološko oružje:

“Mislim da u osnovi postoji prilièna saglasnost i razumevanje dve strane. I, smatram da je veoma pozitivno i ohrabrujuæe što -- iako mnogo toga nije reèeno -- dosta toga se podrazumeva. U stvari, sve navodi da treba da saraðujemo. Amerièko-sirijski ekonomski odnosi su u poslednjih nekoliko godina napredovali i ne vidim zašto se to ne bi nastavilo, odnosno odsada promenilo”.

U meðuvremenu, visoki zvaniènik Hezbolaha u Libanu, šeik Hasan Izedine izrazio je uverenje da Sirija neæe pokleknuti pod amerièkim pritiskom i obeæao je dalji oružani otpor u Izraelu. Hezbola je jedna od organizacija na amerièkom spisku teroristièkih grupa. Mirovnim planom za Bliski Istok, poznat kao “mapa za mir”, predviðeno je da palestinske vlasti preduzmu proverljive mere za prekid terorizma protiv Izraela od strane upravo takvih organizacija.

XS
SM
MD
LG