Linkovi

Državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da æe Sjedinjene Države pomno pratiti da li æe Sirija preduzeti obeæanu akciju protiv teroristièkih organizacija - 2003-05-04


Državni sekretar Kolin Pauel kaže da Sirija zna šta treba da preduzme. On je pozdravio uveravanja koja je dobio od sirijskog predsednika Bašar Al Asada. Meðutim on je istovremeno naglasio da puke izjave nisu dovoljne:

“Nije u pitanju izjava niti ono što je meni reèeno, niti šta je obeæano -- nego šta æe stvarno biti uèinjeno. Prema tome oèekujemo dela u narednim danima, nedeljama i mesecima”.

U programu “Susret sa štampom” televizijske mreše NBC, amerièki državni sekretar je ukazao da je vodio otvorene razgovore u Damasku. Predsedniku Asadu je jasno predoèeno šta oèekuju Sjedinjene Države prekid podrške terorizmu, saradnja u obnovi susednog Iraka i hvatanje iraèkih lidera u begstvu. Pauel je o tome opširnije govorio u programu “Licem u licem sa nacijom”, mreže CBS. Rekao je da sirijski predsednik zna da ukoliko ne doðe akcije da bi Sirija mogla biti suoèena sa amerièkim sankcijama.

“On takoðe zna da postoji pretnja sankcija”.

Put u Siriju i Liban obeležio je inaèe poèetak nove faze intezivne amerièke diplomatije u regionu. Pre kraja nastupajuæe sedmice, Pauel æe se vratiti u region na razgovore sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i novim premijerom palestinske vlade Mahmudom Abasom. Pre nekoliko dana predstavljena je i novi mirovni plan Sjedinjenih Država, Rusije, Evropske Unije i Ujedinjenih nacija. U toj takzvanoj mapi za mir, iznesen je postupni proces koji treba da dovede doosnivanja do 2005 godine palestinske države, koja æe živeti u miru sa susednim Izraelom. Državni sekretar Paule je u programu televizije NBC ukazao da æe obe strane morati da uèine ustupke, da bi se postigao napredak ka miru. Meðutim, jasno je predoèio da se ništa neæe dogoditi sve dok palestinsko voðstvo ne okonèa nasilje protiv izraelskih civila:

“Moraæe da kontrolišu nasilje. Ne možemo napredovati sa mapom za mir , kao što se nije moglo napredovati sa drugim idejama i planovima, dok traju nasilje i terorizam”.

Pauel je istakao da æe i Izrael morati da prestane sa izgradnjom naselja na palestinskim teritorijama. Rekao je takoðe da je to jedno od najtežih pitanja za rešavanje, zajedno sa pitanjem statusa Jerusalima.

XS
SM
MD
LG