Linkovi

Posle posete Madridu i Albaniji, amerièki državni sekretar Kolin Pauel doputovao u Siriju - 2003-05-02


Posle posete Madridu i Albaniji, amerièki državni sekretar Kolin Pauel doputovao u Siriju. Uoèi polaska za Damask, Kolin Pauel je izjavio da ukoliko Sirija želi da uèestvuje u seobuhvatnom mirovnom rešenju, ona mora da obustavi svoju podršku terorizmu. U grupi novinara koji prate sekretara Pauela nalazi se i dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast: Amerièki državni sekretar Kolin Pauel, kome je ovo prva poseta Bliskom Istoku za više od godinu dana, izjavio je da su nakon pada Sadama Huseina i stupanja na dužnost proreformske palestinske uprave stvoreni uslovi za- kako se izrazio - “novu stratešku dinamiku” u regionu. Sirija bi to trebalo da prihvati i shodno tome prilagodi svoju spoljnu politiku, smatra amerièki državni sekretar. Napetost u odnosima Sirije i administracije predsednika Buša, dalje je poveæana prošlog meseca, posebno nakon amerièkih prigovora da je Sirija dozvolila arapskim borcima da prelaze u Irak da pomažu režimu Sadama Huseina, a potom pružila utoèište iraèkim beguncima. No, kriza u odnosima je smanjena nakon što je Sirija zatvorila svoju granicu sa Irakom, osim za humanitarnu pomoæ. Amerièki državni sekretar je danas u Madridu, po završetku razgovora sa španskim zvaniènicima, saopštio pred novinarima da æe sa sirijskim predsednikom Baširom Asadom i ministrom inostranih poslova Farukom al-Šarom otvoreno razgovorati o amerièko-sirijskim nesuglasicama. Pauel je u sredu, na pretresu senatskog odbora za spoljnopolitièka pitanja, ukazao da su Siriji otvorena vrata za uèešæe u regionalnom mirovnom procesu, ali pod uslovom da obustavi podršku palestinskim frakcijama i libanskim gerilcima:

“U sveobuhvatno rešenje mora da budu ukljuèene i Sirija i Liban. Ukoliko Sirija želi da uèestvuje, a lièno verujem da želi -- to mi je u nekoliko navrata rekao predsednik Bašar Asad -- trebalo bi da preispita svoju politiku podrške teroristièkim aktivnostima i kontrolu nad snagama u Libanu, koji su pretnja Izraelu”.

Sirijski zvaniènici su pozdravili Pauelov dolazak, meðutim, ministar Al-šara je rekao da njegova vlada želi razgovore, a ne ultimatume iz Vašingtona. Sirija je takoðe skeptièna prema novoj mirovnoj inicijativi. U juèerašnjem uvodniku državnog lista “Tišrin” ocenjeno je da meðunarodni mirovni plan neæe biti ni put niti mapa za mir sve dok Izrael bude odbijao da se povuèe sa okupiranih teritorija -- ukljuèujuæi sirijsku Golansku visoravan -- zauzetih u ratu 1967. godine. Pauel æe pre povratka u Vašington takoðe obaviti kraæu posetu Bejrutu radi sastanka sa libanskim predsednikom Emilom Lahudom i premijerom Rafikom Haririjem. Sjedinjene Države veæ duže vremena vrše pritisak na libansku vladu da stacionira snage bezbednosti na jugu zemlje radi stabilizovanja situacije na granici i liniji razdvajanja izmeðu izraelskih snaga i gerilaca pro-iranskog libanskog Hezbolaha. Pauel æe drugu fazu svog obilaska Bliskog Istoka poèeti sredinu iduæe nedelje kada su planirani susreti sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i novim palestinskim premijerom, Mahmudom Abasom. Pauel takoðe planira da obavi konsultacije sa liderima Saudijske Arabije, Jordana i Egipta.

XS
SM
MD
LG