Linkovi

Glumac Denis Viver promoviše alternativna goriva - 2003-05-02


Holivudski glumac Denis Viver predvodi karavan automobila s jedne na drugu obalu Amerike u cilju promocije alternativnih goriva, i u želji dapodstakne Amerikance da smanje svoju zavisnost od nafte iz inostranstva. Dopisnik Glasa Amerike, Majk O.Saliven, izveštava da Viver i njegovi isomišljenici nose peticije u Vašington:

Denis Viver, glumac i zagovornik zaštite èovekove sredine i njegova supruga, voze hibridni automobil marke Tojota -- koji koristi i benzin i struju -- na èelu karavana automobila koji koirste hidrogen, zemni gas, te orme alkohola - etanol i metanol. Oni svoje putovanje preko Sjedinjenih Država zovu ”Vožnja za opstanak“.

”Naša poruka je: poveæajte broj milja koje možete preæi za jedan galon benzina. Ne treba vam mnogo pameti da shvatite da se to lako može uèiniti, i da bi nas oslobodilo zavisnosti od nafte iz inostranstva“.

Putovanje je poèelo u 30. aprila, u kalifornijskom gradu Santa Moniki. Tokom sledeæe dve nedelje, Viver i njegovi istomišljenici æe održati devet velikih skupova u amerièkim gradovima, od San Franciska preko Detroita do Klivlenda. Ko-sponzori ovih edukativnih skupova æe biti program ”èisti gradovi“ amerièkog Sekretarijata za energetiku. 14 maja karavan æe stiæi u Vašington da se prikljuèi drugim zagovornicima zaštite èovekove sredine. Viver predvidja da to æe biti veliki dogadjaj u Vašingtonu. Denis Viver smatra da vlasti presporo reaguju na probleme uzrokovane amerièkom zavisnošæu od fosilskih goriva. Medjutim, on istièe da se ovom nastojanju prikljuèuju i funkcioneri, posebno kad je reè o hidrogenu, koji vide kao gorivo buduænosti. Denis Viver podvlaèi da se automobili na hidrogen veæ voze u Sjedinjenim Državama i da je nekoliko takvih sastavni deo karavana.

”Èak je i predsednik rekao u svom govoru o stanju unije da prelaže milijardu i dvesta miliona dolara za razvoj automobila na hidrogen. To je dalo veliki podstrek ovoj ideji”.

Hidrogenska tehnologija je još uvek skupa i potrebna je infrastruktura za vozila na hidrogenski pogon, za šta æe biti potrebno izvesno vreme. Ali, peticija na putu da bude dostavljena Kongresu imaæe hiljade i hiljade potpisa kojima se traži proglašenje ”deklaracije nezavisnosti od energetskih izvora “ - i to poveæanjem efikasnosti goriva, promocijom alternativnih goriva i smanjenjem zavisnosti Amerike od uvezene nafte.

XS
SM
MD
LG