Linkovi

Buš objavio kraj krupnijih vojnih operacija u Iraku - 2003-05-02


Predsednik Buš je rekao da su u bitci za Irak nadvladali Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Pošto su krupnije borbe sada završene Buš je govorio o buduæim zadacima:

”Imamo težak posao u Iraku. Uvodimo red u delovima te zemlje koji su još opasni. Gonimo i pronalazimo lidere starog režima koji æe biti pozvani na odgovrnost zbog svojih zloèina,“ rekao je amerièki predsednik. Buš je rekao da amerièke snage tragaju za oružjem za masovna uništavanja, što je bio jedan od razloga za invaziju na Irak. On je dodao da je pad Sadama Huseina uèinio da Sjedinjene Države i njihovi saveznici budu bezbedniji jer je - kako je rekao - iraèki lider pomagao teroristima da steknu hemijsko i biološko oružje:

”Oslobodjenje Iraka predstavlja kljuèan napredak u kampanji protiv terora, “ rekao je Buš. ”Uklonili smo jednog od saveznika al-Kaide i presekli jedan od izvora finansiranja terorista. Sada je sasvim sigurno da ni jedna teroristièka mreža neæe dobiti oružje za masovna uništavanja od iraèkog režima, jer tog režima više nema.“

Predsednik je iznova nastojao da poveže rat u Iraku sa širom borbom protiv terorizma:

”Bitka za Irak je samo jedna pobeda u ratu protiv terora, koji je poèeo 11. septembra 2001. godine i koji još traje. Tog užasnog jutra, devetnaestorica zlikovaca, najuvežbanijih vojnika jedne mraène ideologije, pružila su Americi i civilizovanom svetu traèak svojih ambicija,“ rekao je predsednik Buš.

U tom napadu, nastavio je on, teroristi su proglasili rat Sjedinjenim Državama, pa su to i dobili.

Predsednik Buš je zatim rekao da æe uspostavljanje demokratije u Iraku potrajati, ali da je vredno svakog truda. On je rekao da æe Amerikancima predvodjena koalicija ostati dok ne završi svoj posao i da æe za sobom ostaviti slobodan Irak:

”Pomažemo u obnovi Iraka, u kome je diktator gradio sebi palate umesto bolnica i škola. Biæemo uz nove iraèke lidere dok budu osnivali vladu od predstavnika iraèkog naroda, za iraèki narod,“ rekao je predsednik Buš.

U govoru koji je održao na palubi nosaèa aviona Abraham Linkoln predsednik Buš nije objavio zvanièan kraj rata što bi, prema Ženevskoj konvenciji obavezivalo Sjedinjene Države da oslobode ratne zarobljenike i obustave progone odredjenih idera. Amerièke snage su oslobodile jedan broj ratnih zarobljenika, ali još tragaju za mnogim pripadnicima bivše vlade, ukljuèujuæi Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG