Linkovi

Predsednik Buš bi danas trebalo da objavi da su glavne borbene operacije u Iraku završene. - 2003-05-01


Dvaput ove nedelje, britanskom premijeru Toniju Bleru, je - od strane medija, kao i od strane opozicije u parlamentu, postavljeno pitanje - da li æe navodno iraèko oružje masovnog uništenja uopšte biti pronadjeno.

”Apsolutno sam ubedjen i verujem da postoji oružje masovnog uništenja. Pre nego što neki kritièari poènu da dižu buku o tome kako nema oružja masovnog uništenja, predložio bih da malo saèekaju, pošto se ovde radi o veoma osmišljenom procesu“.

Medjutim, inspektori za naoružanje UN, koji su pre rata proveli u Iraku skoro èetiri meseca, nisu mogli da potvrde postojanje hemijskog i biološkog oružja. Èetiri nedelje posle pada režima Sadama Huseina, hemijsko i biološko oružje nije pronadjeno. Predsednik Buš je po prvi put ukazao na moguænost da Irak možda više ne poseduje takvo oružje.

”Da li su uništili to oružje, prebacili ga, ili ga sakrili - otkriæemo istinu, a jedna stvar je sasvim izvesna - Sadam Husein više ne ugrožava Ameriku oružjem masovnog uništenja“.

Amerièki funkcioneri kažu da su specijalne amerièke ekipe koje tragaju za oružjem masovnog uništenja rasporedjene širom Iraka i da imaju listu od oko hiljadu sumnjivih lokacija koje bi trebalo da budu sistematski pretražene. Dejvid Kej - glavni inspektor za naoružanje UN poèetkom 1990-ih, uveren je da æe zabranjeno oružje biti pronadjeno, ali nije siguran da li æe celokupan arsenal tog oružja biti pronadjen.

”Èlanovi iraèkog režima su shvatiili da je njihovo vreme prošlo. Videli ste kako je režim pao. Pitanje je sledeæe: ako ste imali pristup hemijskom ili biološkom oružju ili tehnologiji za njegovu proizvodnju - zabrinuti ste za svoju buduænost. Znate da vam nema mesta u buduæem, slobodnom Iraku. Da li biste uzeli to oružje i pokušali da ga prodate?

Dok je na hiljade amerièkih vojnika rasporedjeno u Iraku, a dodatne trupe treba da stignu, administracija predsednika Buša je uverena da æe amerièke snage pronaæi iraèko zabranjeno oružje i protivi se povratku inspektora za naoružanje svetske orgyanzacije. Administracija predsednika Buša bi želela da sankcije UN Iraku budu odmah ukinute. Medjutim, prema rezoluciji UN kojom su sankcije Iraku uvedene 1990. godine, one ne mogu da budu ukinute sve dok struènjaci UN ne utvrde da u Iraku više nema zabranjenog oružja - nuklearnog, hemijskog i biološkog. Savet bezbednosti UN bi trebalo da donese novu rezoluciju da bi to izmenio, a Rusija je ranije ove nedelje, saopštila da æe se usprotiviti ukidanju sankcija UN Iraku sve dok inspektori za naoružanje svetske organizacije ne potvrde da u toj zemlji više nema oružja masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG