Linkovi

Poseta Donalda Ramsfelda Bagdadu - 2003-04-30


Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, je danas u Bagdadu poruèio Iraèanima da se koalicione snage nalaze u Iraku kako bi pomogle da se povrati stabilnost i bezbednost i time omoguæile da iraèki narod formira sopstvenu vladu. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot.

Ramsfeld je obeæao Iraèanima da æe im SAD pomoæi da ostvare tranziciju od, kako se izrazio - tiranije ka slobodi, i da æe mu pomoæi da preuzme kontrolu nad svojom zemljom i formira novu vladu. Poruka sekretara Ramsfelda je snimljena u jednoj od palata Sadama Huseina, u kojoj je sada smešteno sedište koalicionih snaga, na èelu sa amerièkim. Poruka æe biti emitovana preko amerièke vojne radio stanice. U svojoj izjavi, Ramsfeld je obeæao da æe se koalicione snage zadržati u Iraku samo onoliko dugo koliko bude potrebno i nijedan dan duže. Ramsfeld se kasnije obratio pripadnicima amerièkih snaga u iraèkoj prestonici, odavši im priznanje za spasavanje Iraka.

”Vi ste oslobodili jedan narod, zbacili ste okrutnog tiranina i okonèali njegovu pretnju slobodnim nacijama. Nadjaèali ste odrede smrti i pešèane oluje i, za zazliku od mnogih armija u svetu, niste došli da osvajate veæ da oslobadjate, što iraèki narod zna. Vi ste pokrenuli zbivanja koja æe bez sumnje oblikovati tok istorije ove zemlje, oblikovati sudbinu ovog naroda i verovatno uticati na ceo region.“

Amerièki sekretar za odbranu je izrazio mišljenje da æe kampanja za zauzimanje Bagdada ostati zabeležena kao jedna od najkraæih u novijoj vojnoj istoriji, ali je ujedno rekao da je zadatak amerièkih snaga u Iraku još daleko od toga da bude završen.

”Ostaci bivšeg režima moraju da budu uklonjeni iz svih delova zemlje. Još uvek moramo da pronadjemo preostale elemente režima i da ih uklonimo. Moramo da iskorenimo teroristièke mreže koje operišu u zemlji. Moramo da pomognemo Iraèanima da obnove osnovne službe. Moramo da osiguramo stabilnost i bezbednost kako bi Iraèani mogli da formiraju privremenu vladu, a zatim i vladu slobodnog Iraka, zasnovanu na politièkim slobodama, gradjanskim pravima i vladavini prava.“

Ramsfeld je pozvao Iraèane da pruže pomoæ u hvatanju vodeæih èlanova stranke BAAS, kako bi se obezdedilo da njihopv uticaj bude potpuno eliminisan. On je takodje rekao da strani borci u Iraku moraju da budu uhvaæeni, dodavši da oni pokušavaju da preotmu zemlju. Ramsfeld je najviši funkcioner amerièke administracije koji je posetio Bagdad otkako su koalicione snage na èelu sa SAD zauzele iraèku prestonicu pre gotovo tri nedelje. Oèekuje se da æe Ramsfeld iz Bagdada otputovati za Avganistan, gde su amerièke snage obavile sliènu oslobodilaèku operaciju krajem 2001. godine.

XS
SM
MD
LG