Linkovi

Buš æe uskoro objaviti kraj borbenih operacija u Iraku - 2003-04-30


Bela kuæa je saopštila da æe predsednik Buš proglasiti da su krupne borbene operacije u Iraku završene. Dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns izveštava da æe se predsednik Buš tim povodom obratiti amerièkoj javnosti sutra, sa jednog od amerièkih nosaèa aviona, i time obeležiti okonèanje važnijih oružanih sukoba.

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da to neæe biti trijumfalan govor jer džepovi otpora još postoje u Iraku, pa æe amerièki vojnici nastaviti da uzvraæaju vatrom kada budu napadnuti. Flajšer je rekao da predsednikovo proglašavanje okonèanja krupnih vojnih operacija neæe predstavljati, kako se izrazio, ”zvanièni kraj konflikta u pravnom smislu.“ Kako izgleda, sutrašnji govor je napisan tako da se izbegne proglašavanje okonèanja rata, što bi - prema odredbama Ženevske konvencije - obavezivalo Sjedinjene Države da oslobode ratne zarobljenike i obustave proganjanje bivših lidera. Umesto toga, Flajšer je rekao da æe predsednik iskoristiti govor da bi obeležio važan trenutak pada iraèkog lidera Sadama Huseina, uklanjanja opasnosti po Sjedinjene Države i oslobadjanja iraèkog naroda:

”Predsednik æe govor održati sada zbog uspešnog okonèanja operacija i znaèajnih postignuæa u okviru ispunjavanja cilja, kao i zbog toga što želi da objasni amerièkom narodu, koji je rizikovao živote i imovinu radi ispunjavanja ciljeva u Iraku, koji su dosadašnji rezultati.“

Bela kuæa je tražila od televizijskih mreža da prenose predsednikov govor uživo sa palube nosaèa aviona Abraham Linkoln, koji se vraæa u matiènu luku posle više od devet meseci na moru, tokom kojih je uèestvovao u ratu u Iraku. Pošto je nosaè još daleko od obale Kalifornije, predsednik Buš æe se helikopterom spustiti na njegovu palubu i provesti neko vreme sa posadom, pre nego što održi govor. On æe prenoæiti na brodu i ponovo odleteti helikopterom pre nego što nosaè stigne u luku San Dijego, kako ne bi ometao susret posade sa porodicama. U petak, u Kaliforniji, predsednik æe održati govor o ekonomiji a zatim produžiti na svoj ranè u Teksasu, radi sastanka sa australijskim premijerom Džonom Hauardom.

XS
SM
MD
LG