Linkovi

Amerièke snage napustiæe baze u Saudijskoj Arabiji - 2003-04-29


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je potvrdio da amerièke snage odlaze iz Saudijske Arabije. Dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot, izveštava iz Bliskoistiènog dopisništva u Kairu da se Ramsfeld sastao sa saudijskim zvaniènicima u Rijadu.

Na zajednièkoj konferenciji za novinare sa saudijskim ministrom odbrane, princom Saltanom bin Abdul-Azizom, Ramsfeld je rekao da su Sjedinjene Države zahvalne Saudijskoj Arabiji na dosadašnjoj saradnji. Glavni komandni centar amerièkih vazdušnih operacija u regionu Persijskog zaliva je juèe premešten iz Saudijske Arabije u Katar. U Saudijskoj Arabiji je tokom rata sa Irakom bilo stacionirano desetak hiljada amerièkih vojnika. Saudijska kraljevina je i tokom Zalivskog rata, 1991, bila odskoèna daska za amerièke napade na Irak, a iz nje su kontrolisane i zone zabranjenog letenja na jugu i severu Iraka. Ipak, Saudijska Arabija nije htela da odobri da se stotinak amerièkih letelica stacioniranih na njenoj teritoriji koristi za direktne napade na Irak tokom najnovijeg sukoba, pretežno zbog javnog protivljenja ratu meðu saudijskim graðanima. Portparol 22-oèlane Arapske lige, Hišam Jusef, izjavio je za Glas Amerike da svet pozdravlja odluku da se amerièke snage uklone iz Saudijske Arabije i da je pitanje stranih trupa na arapskom tlu osetljivo.

“Strano prisustvo se obièno dovodi u vezu sa stvarima koje ne moraju da budu pozitivne. To se dogaða èak i meðu saveznicima. Ljudi se ne oseæaju ugodno sa stranim snagama, bez obzira koliko su bliski odnosi. Prema tome, u principu, prisustvo stranih snaga nije nešto što se obièno slavi.”

Amerièki zvaniènici su saopštili da æe se vojni odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije ubuduæe odvijati u obliku obuke i vojnih manevara. Donald Ramsfeld je na turneji po regionu tokom koje razmatra reorganizaciju amerièkih snaga na tom podruèju. Sekretar za odbranu je rekao novinarima da Sjedinjene Države nisu pretile Siriji posle rata u Iraku, ali je ponovio tvrdnju da je Sirija uputila borce ili oružje u Irak - radi ubijanja koalicionih vojnika. Sirija je otada zatvorila granicu prema Iraku i uvela vize za Iraèane. Oèekuje se da æe Ramsfeld posle Saudijske Arabije posetiti Kuvajt i Avganistan, a zvaniènici nisu hteli da kažu da li sekretar za odbranu planira da doputuje u Irak.

XS
SM
MD
LG