Linkovi

Rasprava o buduæoj iraèkoj vladi - 2003-04-29


Šiitski muslimani èine 60 odsto iraèkog stanovništva. Ta èinjenica je podstakla debatu da li æe buduæa demokratska vlada u toj zemlji biti islamska teokratija. Saradnica Glasa Amerike, Stefani Ho, analizira to pitanje.

Na èelu zbaèenog režima Sadama Huseina nalazila se sekularna stranka BAAS kojom su dominirali manjinski suniti. Decenijama, režim je gušio versku slobodu veæinskog šiitskog stanovništva. Profesor Univerziteta države Virdžinije, Abdulaziz Saèedina, naveo je da je takva situacija otvorila moguænost islamske alternative sekularizmu:

”Sekularizam je postojao u obliku vlade stranke BAAS, skoro tri decenije. Ta užasna ideologija godinama je uskraæivala ljudska prava, prava žena, manjina, i sva druga prava.“

Na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu o ulozi žena u obnovi Iraka, razgovaralo se i o odnosu religije i vlade. Predstavnica organizacije ”Žene za mir,“ Sanam Anderlini, založila se za kolektivno rukovodstvo koje bi obuhvatilo i islamske ekstremiste:

”Lako je svašta propovedati na naèin ekstremista, ukoliko niste ukljuèeni. No, ako ih ukljuèite i zapitate šta misle, kako bismo mogli da ojaèamo privredu? Kako da zbrinjavamo decu? U najmanju ruku, moæi æe da iznesu mišljenje. Biæe ukljuèeni u proces, a mi æemo znati šta misle.“

No, iraèka izbeglica, Rakija al - Kajsi, iz Udruženja iraèkih pravnika, sa sedištem u Londonu, odluèno je odbacila ideju da verski ekstremisti igraju neku ulogu u buduæoj demokratskoj vladi:

”Oni imaju sposobnost da privuku narod, i kada dobiju vlast, guše demokratiju ali i dalje ostaju na vlasti.“

U intervjuu amerièkoj televizijskoj mreži En-Bi-Si, jordanski ministar inostranih poslova, Marvan Muašer, pokušao je da umanji zabrinutost da bi buduæom iraèkom vladom mogli da dominiraju islamski ekstremisti, ukazujuæi na sliènosti sa njegovom zemljom:

”U Jordanu imamo islamistièku politièku stranku koja je veoma aktivna. Ona je deo politièkog spektra u Jordanu, ali ne kontroliše zemlju. Smatram da bi bilo pogrešno iskljuèiti bilo koga iz iraèkog društva. Islamisti u Iraku su veoma jaki i njihov glas se èuje.“

Jordanski ministar je dodao da bi svi trebalo da iznesu svoja gledišta, zbog èega je veoma važno da se razgovara o vladi koja bi obuhvatila sve segmente iraèkog društva. Amerièki funkcioneri takodje neprestano naglašavaju da sami Iraèani treba da vladaju zemljom.

XS
SM
MD
LG