Linkovi

Zapadnoevropljani razgovaraju o jaèanju vojnih sposobnosti - 2003-04-29


Sastanak je sazvao belgijski premijer Gi Ferhofštat, tokom Amerikancima predvodjenog rata u Iraku. Sve èetiri zemlje koje uèestvuju na poludnevnom sastanku - Francuska, Nemaèka, Belgija i Luksemburg - snažno su se protivile tom ratu. Amerièki i britanski funkcioneri su zbog toga posebno oštro kritikovali Francusku.

U intervjuu koji je objavljen u juèerašnjem izdanju Fajnenšel tajmsa, britanski premijer Toni Bler je, izbegavajuæi da direktno pominje samit, kritikovao one evropske zemlje koje - kako je rekao - ”nameravaju da okrenu Evropu protiv Amerike.“ Tokom prošlonedeljne posete Parizu, zamenik pomoænika amerièkog državnog sekretara, odgovoran za odnose sa Evropom, Robert Bradki, takodje je kritikovao ovaj samit, na koji je moglo da se dodje samo sa pozivnicom, kao poremeæaj u izgradnji odnosa izmedju NATO-a i Evropske unije.

Medjutim, lideri koji prisustvuju samitu trudili su se da uzvrate na te kritike. U jednom saopštenju objavljenom u ponedeljak francuski predsednik Žak Širak rekao je da samit ima za cilj uèvršæivanje evropskog stuba NATO-a. Lideri Belgije i Luksemburga takodje su branili samit kao mesto za iznošenje novih planova o jaèanju evropske odbrane, a samim tim i NATO-a, što je ideja koju Sjedinjene Države podržavaju.

XS
SM
MD
LG