Linkovi

Razgovor sa Èarlson Penjom, vojnim analitièarem Kejto instituta o posleratnom Iraku - 2003-04-28


È.P.: Uloga Sjedinjenih Država u Iraku je na nesreæu ona koju smo najmanje spremni da ispunimo. Mi smo preuzeli ulogu policajca i moramo da obnovimo red i mir u Bagdadu i drugim iraèkim gradovima. SAD svakako imaju najmoænije oružane snage na svetu. Te snage su obuèene za oružane sukobe i pobeðivanje u ratu, što su u Iraku i uèinile, ali nisu obuèene da budu policija i deluju medju civilnim stanovništvom.

B.M.: Kakva je amerièka vojna strategija na Bliskom istoku?

È.P.: Opšta strategija je da se izvrši pritisak na druge zemlje, kao što su Sirija i Iran, da promene svoje stavove i usaglase ih sa politièkim pozicijama Sjedinjenih Država. Svakako da smo sada svedoci retorike, vrlo sliène onoj protiv Iraka pre 12 ili 14 meseci. Siriji i Iranu su upuæena upozorenja da se ne mešaju u Irak i da promene svoje ponašanje. Svima je sada jasno da æe amerièka administracija da pribegne vojnoj opciji - ukoliko to bude neophodno.

B.M.: Kakve bi mogle da budu posledice amerièke politike svrgavanja režima u drugim zemljama?

È.P.: Odgovor je veoma jednostavan i ukazuje da su sada Sjedinjene Države sposobne da svrgnu bilo koji režim. Mi smo pokazali da je to, na kraju krajeva, veoma lako. Zbacili smo iraèki režim i zauzeli zemlju za manje od èetiri nedelje. Ova poruka se svakako odnosi na države èije ponašanje Sjedinjene Države nastoje da promene, a to su Sirija i Iran, a moguæe i Severna Koreja i druge zemlje. Istovremeno, nagoveštava se da bi Sjedinjene Države mogle da prošire svoj uticaj na ceo svet; da su u stanju da diktiraju drugim zmeljama kako da se ponašaju i postupaju i ako te zemlje ne postupe u skladu sa zahtevima Vašingtona, Sjedinjene Države æe biti spremne da preduzmu disciplinsku akciju, a ako to bude apslolutno potrebno, ta akcija bi mogla da bude i vojne prirode.

B.M.: Kakva je buduænost Iraka - da li æe ta zemlja postati demokratska?

È.P.: U ovom momentu buduænost Iraka je neizvesna. Èak i retorika koja dolazi od predstavnika adminstracije je èesto protivreèna. Mi tvrdimo da želimo da vratimo vlast Iraèanima, ali istovremeno kažemo da je koalicija jedina koja ima vlast u Iraku. Govori se o brzom odlasku iz te zemlje, ali se istovremeno èuje da æemo ostati toliko dugo koliko to bude potrebno. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da su Iraèani slobodni da izaberu vladu koju žele, a zatim je izjavio da neæe biti teokratske vladavine u Iraku. Buduænost Iraka - da li æe to biti demokratska vlada ili ne - sasvim je neizvesna, a jedan od razloga je to što da adminsitracija nema plan za ono što bi htela da uradi u Iraku nakon naše vojne pobede.

XS
SM
MD
LG