Linkovi

Bler i Putin razgovaraæe o posleratnom Iraku - 2003-04-28


Britanski premijer Toni Bler odlazi danas u Moskvu radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Iraku. Kako izveštava dopisink Glasa Amerike iz Londona Majkl Dradž, premijer Bler æe razgovarati sa predsednikom Pution o ulozi Ujedinjenih nacija u posleratnom Iraku.

Premijer Bler je ukazao pred novinarima u Londonu da je njegova poseta Moskvi u sklopu napora da se popravi šteta u Ujedinjenim nacijama prouzrokovana ratom u Iraku.

“Razgovaraæemo o ulozi Ujedinjenih nacija u vezi sa Irakom i o tome kako da narednih meseci nastavimo bolje u Ujedinjenim nacijama nego do sada. Moji kontakti sa Evropljanima i predsednikom Putinom doveli su me do uverenja da se atmosfera poboljšava, te se nadam da æemo moæi da rešimo ta pitanja i osiguramo da se Ujedinjenim nacijama dodeli odgovarajuæa uloga. Smatram da se to uz dobru volju može postiæi i, naravno, radujem se razgovoru o tom pitanju sa predsednikom Putinom.“

Premijer Bler je takodje ukazao da bi iblo katastrofalno da razilaženja o Iraku podstaknu novu podelu sliènu hladnom ratu izmedju Evrope i Sjedinjenih Država.

”Strahujem da bismo , ukoliko ne rešavamo stvari u svetu na osnovu partnerstva Evrope i Amerike, vratili u svet podele kojih smo želeli da se oslobodimo kada se završio hladni rat.. Smatram da bi to bilo katastrofalno.“

Premijer Bler je upozorio da bi bilo opasno da Evropa i Sjedinjene Države postanu suparnièki centri moæi. Prema njegovim reèima, Britanija, Francuska, Nemaèka i druge evropske zemlje bi trebalo da debatuju o svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG