Linkovi

Toni Bler smatra da æe oružje za masovno uništavanje biti pronadjeno - 2003-04-28


Britanski premijer je delovao vrlo sveže na prvoj konfernciji za novinare koju je održao nakon pada Bagdada devetog ovog meseca. Sa njegovog lica nestali su tamni podoènjaci koji su bilo vrlo uoèljivi tokom rata u Iraku. Medjutim premijer Bler nije delovao slavodobitnièki. Naprotiv, istakao je da je ostalo još mnogo posla oko obnove Iraka, kao i popravljanja odnosa meðu državama narušenih sukobom sa Irakom. Britanija i Sjedinjene Države su rekle da su izvršile invaziju na Irak, zato što ta zemlja poseduje oružje za masovno uništavanje. Nekoliko novinara koji su prisustvovali danasnjem susretu sa premijerom Blerom postavilo je pitanje zbog èega oružje za masovno uništavanje do sada nije pronaðeno. Premijer Bler je odgovorio da je traganje za oružjem masovnog uništavanja praktièno tek poèelo.

“Naš prvi prioritet treba da bude stabilizacija zemlje. Na drugom mestu je humanitarna situacija. Na treæem mestu je, i to æemo svakako uraditi, da osiguramo da se nastavi traganje za oružjem za masovno uništavanje, i kao što kažem svaki put kada me to neko pita, uveren sam da æe oružje biti pronaðeno“.

Britanski premijer je ukazo da je lista potencijalnih lokacija na kojima bi moglo biti skriveno oružje za masovno uništavanje, nakon informacija koje su koalicione snage dobile od zarobljenih iraèkih nauènika, sa 150 proširena na oko hiljadu lokacija. Bler je upozorio one koji nikada nisu verovali u ciljeve rata u Iraku da se ne raduju pre vremena.

”Pre nego što neki ljudi poènu da likuju zbog èinjenice da nije pronaðeno oružje za masovno uništavanje, savetujem im da još malo saèekaju, pošto je u tom pogledu u toku jedan vrlo osmišljen proces“.

Britanski premijer je takoðe predvideo da æe, kako se bude dolazilo do novih informacija, iz iraèkih obaveštajnih krugova pronaæi i veza izmeðu iraèkog režima i teroristièkih organizacija. Bler je takoðe odbacio moguænost da Britanija da azil bivšem zameniku iraèkog premijera Tariku Azizu. Najveæi britanski dnevnik, The Sun, objavio je da je Tarik Aziz saopštio amerièkim istražiteljima da želi novi identitet i mesto boravka u Britaniji u zamenu za kooperativnost. Toni Bler je tu vest ocenio kao mistifikaciju.

XS
SM
MD
LG