Linkovi

Sojuz se spojio sa orbitalnom stanicom Alfa - 2003-04-28


Posle dvodnevnog postepenog približavanja, ruski kosmonaut Jurij Malenèenko i amerièki astronaut Ed Lu spojili su svoj brod sa stanicom Alfa, oko 400 kilometara iznad centralnog Kazahstana. Njih dvojica æe sada nedelju dana raditi zajedno sa sadašnjom posadom stanice, Kenom Bauersoksom, Donom Petitom i Nikolajem Budarinom. Ovo je prva poseta stanici od decebra pa je njen komandant, Don Bauersoks, izrazio veliko olakšanje:

”Ovo je zaista trenutak velike radosti. Sjajno je što smo zajedno, divno je što ih vidimo, a i lepo je biti ovde na stanici.“

Tokom manevra pristajanja rakete uz orbitalnu stanicu, u zemaljskoj kontroli nedaleko od Moskve okupili su se najviši ruski i amerièki funkcioneri za svemirske letove. Zamenik direktora ruske svemirske agencije Nikolaj Mojsejev nazvao je ovo poèetkom nove ere. Njegov amerièki kolega, Fred Gregori, rekao je da je spajanje bilo perfektno. Ova njegova izjava odražava zahvalnost amerièke svemirske agencije Rusiji koja je preuzela sav transport ka stanici i od nje posle nesreæe šatla Kolumbija, zbog koje su obustavljeni svi amerièki letovi sa ljudskom posadom, što je ugrozilo snabdevanje stanice:

”Partnerstvo u izgradnji medjunarodne orbitalne stanice proverava se na velikom zadatku. Ipak, to partnerstvo je odgovorilo na izazov i pokazalo da smo zajedno u stanju da prebrodimo svaku prepreku na ovom putu ka buduænosti.“

Ali ruski funkcioneri za svemirska istraživanja ne kriju da je njihova finansijska situacija teška i da im je potrebna pomoæ. U tom smislu zatražili su od svoje vlade dodatna sredstva za pokrivanje troškova nepredvidjenih letova do stanice. Direktor ruske firme RSC Energija, koja gradi potrebne rakete, Jurij Semjonov, rekao je novinarima da je vlada obeæala novac, ali je ipak preko prevodioca apelovao za medunarodnu pomoæ:

”Zbog promena koje smo imali poèetkom godine potrebna su nam dodatna sradstva pa oèekujemo da naši partneri neæe biti samo posmatraèi i da æe sami uvideti da naša saradnja nije mit nego stvarnost,“ rekao je Semjonov.

U medjuvremenu, posade u orbiti poèele su da istovaruju zalihe donete raketom Sojuz, kao i proceduru primopredaje komande. Stara posada æe šest dana davati operativne i bezbednosne instrukcije novoj. Istovremeno, nova posada æe osvežavati znanje veterana o tome kako da se raketom Sojuz vrate na zemlju. Posada stanice koristiæe za povratak staru raketu Sojuz, koja je ostala spojena uz stanicu Alfa kao brod za spasavanje, dok æe je nova zameniti u toj ulozi. Stara posada prizemljiæe se u nedelju u Kazahstanu. Narednih šest meseci nova posada stanice neæe imati mnogo poseta. Amerièki šatl neæe dolaziti pa je i dogradjivanje stanice obustavljeno. To znaèi da æe Malenèenko i Lu delovati kao èuvari, održavajuæi stanicu i sprovodeæi malobrojne eksperimente.

XS
SM
MD
LG