Linkovi

SAD se pripremaju da objave plan za postizanje mira na Bliskom istoku - 2003-04-28


Državni sekretar Kolin Pauel se juèe sastao sa jordanskim ministrom inostranih poslova, Marvanom Muašerom, dok se administracija predsednika Buša priprema da objavi takozvanu mapu za izraelsko-palestinski mirovni sporazum. Taj plan, koji je pripremila èetvoroèlana grupa za Bliski istok, trebalo bi da bude objavljen èim nova palestinska vlada, na èelu sa Mahmudom Abasom, bude potvrdjena u palestinskom zakonodavnom telu, što bi moglo da bude veæ danas. Novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast izveštava iz Državnog sekretarijata.

Izglasavanje poverenja palestinskoj vladi, na èelu sa premijerom Mahmudom Abasom, bi trebalo da dovede do postepenog angažovanja SAD u bliskoistoènim mirovnim nastojanjima, ukljuèujuæi i posetu državnog sekretara Kolina Pauela Bliskom istoku.

U razgovoru sa novinarima, zajedno sa jordanskim kolegom, Marvanom Muašerom, sekretar Pauel je rekao da æe Izrael i Palestinci iskoristiti priliku koju im pruža postavljanje reformski orijentisane palestinske vlade.

”To æe omoguæiti palestinskom narodu da ima premijera koji je odgovoran partner, koji saradjuje sa Izraelom i sa SAD, koji takodje saradjuje sa zemljama èlanicama takozvanog bliskoistoènog kvarteta i zemljama u regionu, kako bi se ostvario napredak ka našem cilju, to jest stvaranju palestinske države, u roku od tri godine, koji je predložio predsednik Buš.“

Oèekuje se da æe Kolin Pauel obaviti svoje prvo putovanje na Bliski istok krajem nedelje, mada su funkcioneri rekli da se on možda neæe sastati sa gospodinom Abasom i izraelskim liderima sve do svoje druge posete regionu u maju.

XS
SM
MD
LG