Linkovi

SAD, Južna Koreja i Japan razmatraju predloge Severne Koreje za razrešenje krize - 2003-04-28


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je saopštio da Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan i druge zainteresovane zemlje razmatraju predlog koji je severnokorejska vlada iznela na prošlonedeljnim razgovorima u Pekingu o programu proizvodnje nuklearnog oružja i raketa u Severnoj Koreji. Izveštaè Glasa Amerike iz Stejt departmenta Dejvid Golast navodi pojedinosti.

Kolin Pauel je prvi visoki funkcioner amerièke vlade koji je potvrdio da je severnkorejska vlada iznela novi predlog na razgovorima u Pekingu. Pauel je to potvrdio posle razgovora sa jordanskim ministrom inostranih poslova Marvanom Muašerom. Prema Pauelovim reèima, severnokorjeaska vlada je priznala da je angažovana u izvesnim akitvnostima u vezi sa oružjem i nagovestila da je spremna da o njima pregovara.

“Severnokorejci su priznali jedan broj stvari koje su preduzeli i, u stvari, ukazali da se o njima može diskutovati. Izneli su plan na osnovu koga bi se razgovaralo o njihovoj nuklearnoj sposobnoti i raketnim aktivnostima, ali ,naravno, oèekuju za uzvrat nešto što bi bilo od znaèaja.“

Amerièki funkcioneri su ranije izvestili da je severnokorejska vlada priznala da poseduje nuklearno oružje. No, državni sekretar Pauel je odbacio novinske izveštaje da je severnokorejska vlada zapretila da æe testirati jednu vrstu oružja . Prema Pauelovim reèima, Severnokorejci su opisali svoju nuklearnu sposobnost kao nešto što bi mogli da pokažu u jednom ili drugom obliku.

Pauel je takodje predoèio da nema èvrstih dokaza da Severnokorejci preradjuju iskorišæeno nuklearno gorivo u reaktiviranom nuklearnom reaktoru u Jongbjonu, upkos suprotnoj tvrdnji severnokorejske vlade. Pauel je ukazao da amerièka vlada ozbiljno razmatra rezultate razgovora u Pekingu pošto se glavni amerièki delegat na tim razgovorima, pomoænik državnog sekretara Džejms Keli vratio u Vašington. Pauel je takodje naveo da se o severnokorejskom predlogu iznetom u Pekingu diskutuje sa Južnom Korejom, Japanom i drugim zainteresovanim zemljama, ukljuèujuæi Kinu, Rusiju i Australiju.

Severnokorejska vlada veæ dugo vremena tvrdi da je nuklearno pitanje bilateralno pitanje izmedju nje i amerièke vlade i da, izmedju ostalog, želi da zakljuèi bilateralni sporazum o nenapadanju kao deo bilo kakvog sporazuma o razoružavanju. Amerièka vlada je, medjutim, predoèila da neæe uèiniti nikakvu uslugu da bi Severna Koreja poštovala nuklearne sporazume koje je veæ prekršila.

XS
SM
MD
LG