Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija kritikuje ponašanje Kine - 2003-04-28


Struènjaci Svetske zdravstvene organizacije u Kini, saopštili su da im i dalje nisu poznati mnogi detalji u borbi protiv SARSA. Kako is Pekinga izveštava dopisnik Glasa Amerike, Ed Lanfranko, struènjaci su ukazali da Kina mora da preduzme brojne suštinske korake pre nego što situacija poène da se popravlja :

Meðunarodni struènjaci su naveli da sposobnost Kine da na vreme obezbedi potrebne podatke i dalje predstavlja kljuèno pitanje u svetskoj borbi protiv SARSA.

Istraživaèi Svetske zdravstvene organizacije ukazali su da su saopštili kineskim funkcionerima da moraju da obrate pažnju na nekoliko važnih pitanja. Meðu njima su : bolje komunikacije izmeðu vladinih agencija, neophodnost da se što pre obezbede korisni podaci o svim sluèajevima, taèni podaci o broju kreveta u pekinškim bolnicama i precizni detalji o proceduri kontrolisanja zaraze.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, doktor Henk Bekedam, iznosi :

”Moramo da sprovodimo dalja istraživanja o naèinu širenja bolesti, i smatram da je važno da naglasim da je neophodno nastaviti istragu.“

Za struènjake je veoma važno da raspolažu svim znaèajnim podacima da bi mogli da utvrde kako se bolest širi i koje su mere efikasne u borbi protiv nje.

U Pekingu, vlada je izvestila o 96 novih sluèajeva, dok se broj umrlih popeo na 59. Prema izveštajima, u kineskoj prestonici od SARS-a je obolelo hiljadu i dve stotine ljudi.

U Kini, od te bolesti je zaraženo više od tri hiljade lica, dok je 139 umrlo, otkako se SARS pojavio krajem prošle godine u južnom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG