Linkovi

Iraèki general Hosam Mohamad Amin predao se amerièkim snagama - 2003-04-28


Bivši iraèki oficir za vezu sa vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija, general Hosam Mohamad Amin predao se amerièkim snagama. Njegovo ime je na listi najtraženijih saradnika Sadama Huseina. Kako iz Bagdada javlja dopisnica Glasa Amerike, Lori Kasman amerièke snage su uhapsile i samoproglašenog gradonaèelnika iraèke prestonice, Mohameda Mohsena.

Amerièke snage su pritvorile Zubaidija i još sedmoricu njegovih pomoænika, uklonivši ih iz Bagdada. Time je okonèan pokušaj Mohameda Zubaidija da upravlja iraèkom prestonicom.

U politièki vakuum koji je nastao na završetku rata, Zubaidi je sebe proglasio dobrovoljnim gradonaèelnikom mada nije obeshrabrivao predstavu da ima amerièku podršku u tome. Amerièki zvaniènici insistiraju da Zubaidi nema podršku niti ovlašæenje za obavljanje dužnosti gradonaèelnika.

Zubaidi je otvorio kancelariju u jednom hotelu u centru Bagdada i upuæivao preteæa pisma tražeæi da se bez njegovog odobrenja niko ne vraæa na posao u bankama i gradskim, komunalnim službama. Takoðe je prikupljao prijave za zaposlenje od hiljade Iraèana koji jedva èekaju da se vrate na posao.

Mnogi kažu da su verovali da on uživa podrške amerièke vojske, èime je stvorena konfuzija, što je komplikovalo amerièke napore za povratak na posao svih koji su radili u administraciji.

XS
SM
MD
LG