Linkovi

Amerièki predsednik Džordž Buš veruje da æe se Bliski istok približiti miru - 2003-04-26


Državni sekretar Kolin Pauel otputovaæe na Bliski istok u sredu, dan nakon što palestinski Zakonodavni savet-kako se oèekuje - odobri naimenovanje Abua Abasa, poznatog i pod imenom Abu Mazen, za prvog palesitnskog premijera. Predsednik Buš je ukazao posle naimeonvanja Mazena da æe uskoro da objavi oèekivani bliskoistoèni mirovni plan koji su formulisale Sjedinjene Države, Evropska unija, Ujedinjene nacije i Rusija.

“Izbor Abua Mazena za premijera je veoma pozitivan, jer je Abu Mazen javno predoèio da se protivi terorizmu i da æe upotrebiti sva svoja ovlašæenja da stane na put teroristièkim aktivnostima koje stvarno spreèavaju napredovanje ka miru. “

Predsednik Buš je istakao u intervjuu te-ve mreži En-bi-si da bi naimenovanje novog palestinskog premijera trebalo da približi Palestince ekonomskim i bezbednosnim reformama koje su potrebne da bi se uspostavio mir na Bliskom istoku.

“Deo frustracija na Bliskom istoku, kojih sam svestan, je u tome što nema napretka ka miru sa Palestincima. Deo frustracija na Bliskom istoku je takodje u tome što neke od tih vlada nisu uvele reforme, te æe moji prioriteti biti uvodjenje reformi i rad na postizanju mira na Bliskom istoku. “

Pošto je veæina borbi završena u Iraku, amerièkla vlada pridaje veæu pažnju Bliskom istoku. Bliskoistoæne arapske vlade koje su amerièke saveznice naglašavaju da bi amerièka vlada trebalo da bude aktivinija u okonèanju preko trideset meseci dugih nasilja izmedju Izraelaca i Palesitnaca. Predsednik Buš je naveo da se takozvanom “mapom mira” predvidja trogodišnja podela vlasti izmedju Izraelaca i Palestinaca koja bi dovela do osnivanja nezavisne palestinske države do 2005. godine. Zahteva se takdje da Palestinci okonèaju terorizam a Izraelci naseljavanje na okupiranim palestinskim teritorijama. Predsednik Buš se ni posle više od dve godine u Beloj kuæi nije sastao sa palestinskim vodjom Jaserom Arafat. Predsednik je ukazao da do tog sastanka delimièno nije došlo zbog toga što Arafat nije uzvraio kako je trebalo na prvobitni mirovni plan tadašnjeg amerièkog predsednika Bila Klintona.

“Osvrnuo sam se na postupke Arafata. Video sam kako je postupio prema predsedniku Klintonu. Nije bilo potrebno da se troši kapital, jer nije bilo posrednika koji je mogao dovesti palestinski narod do mira. Uveren sam da je Abu Mazen predan miru i radujem se saradnji s njim na rešenju o dve države. ”

Predsednik Buš je ukazao da namerava da se sastane sa premijerom Mazenom da bi se založio za bliskoistoènu “mapu mira“ èija bi primena mogla poèeti dijalogom izmedju Izraelaca i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG