Linkovi

Zvaniènici Ujedinjenih nacija proglasili su 2003. godinom sveže vode - 2003-04-26


Jugo-zapad Sjedinjenih država suoèava se sa nedostatkom vode, za šta su najviše krivi prenaseljenost i ispod-proseèna kolièina padavina. Pre mnogo godina, grad Los Anðeles snabdevao se vodom iz reke Los Anðeles, koja je sada presušena najveæi deo godine. Voda iz podzemnih izvora pokriva 15 odsto gradskih potreba, pedeset odsto gradskih potreba u vodi pokriva se iz planina Sijera Nevade, a ostatak iz reke Kolorado, istoèno od Los Anðelesa. Krajem decembra pojavili su se problemi jer je Kalifornija poèela da crpi prevelike kolièine vode iz reke Kolorado. To je alarmiralo ostale države na zapadu SAD koje su o tome obavestile saveznu Vladu. Mada je savezna vlada naložila Kaliforniji da prihvati plan o ogranièenom korišæenju vode iz reke Kolorado, sporazum o ovom pitanju nije postignut što je dovelo do delimiène obustave u isporuci vode.

Mada gradski oci Los Andjelesa tvrde da imaju dovoljne zalihe i da ih redukcije ne ugrožavaju, apelovano je na gradjene da smanje potrošnju kako se bi predupredila nestašica vode u buduænosti. Kompanije za vodosnabdevanje ponudile su èak i besplatne klozetske šolje koje troše manje vode, a cena vode modifikovana je tako da se obustavi neumerena potrošnja: što se potrošnja više poveæava to brže raste i cena vode.

Gradske vlasti Los Anðelesa ispituju i druge moguænosti. Iako je cena desalinizacije u poslednjih 10 godina opala za 50 posto, voda dobijena tim putem košta tri puta više od vode dobijene iz drugih izvora. Zvaniènici veruju da æe cena desalinizovane vode vremenom postati pristupaènija posto raste i cena vode koja se dobija iz drugih izvora. L.A. planira da do 2010. godine izgradi novi pogon za desalinizaciju vode. Veliki deo centralne i južne Kalifornije je pustinja, a bogata poljoprivredna dobra, koja koriste sisteme za navodnjavanje kako bi održavali tlo plodnim, koriste više od 80 procenata zaliha èiste vode u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG