Linkovi

SAD neæe dozvoliti uspostavljanje vlade po iranskom modelu - 2003-04-26


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je ponovio da Sjedinjene Države neæe dozvoliti da se u Iraku uspostavi vlada naklonjena Iranu, o èemu iz Pentagona izveštava novinar Glasa Amerike Aleks Belida.

Sekretar Ramsfeld je rekao da nema sumnje da Iran pokušava da utièe na dogaðaje u Iraku. Meðutim, obraæajuæi se novinarima u Pentagonu, amerièki sekretar za odbranu je istakao da Bušova administracija neæe dozvoliti da tranzicija posleratnog Iraka bude preoteta.

”Glasnoj manjini koja traži transformaciju Iraka u državu iranskog tipa neæe biti udovoljeno. Neæemo dozvoliti da demokratski preobražaj iraèkog naroda preotmu oni koji bi mogli da požele da uspostave novi oblik diktature, rekao je Donald Ramsfeld.

Mada Teheran odbacuje optužbe da pokušava da se meša u pitanja Iraka sekretar Ramsfeld je izneo da je Iran poslao svoje agente u Irak. Ali on je dodao kako veruje da se Iraèani neæe pokolebati i da æe se, po njegovim reèima, radije odluèiti da na èelu njihove zemlje budu Iraèani, a ne Persijanci.

XS
SM
MD
LG