Linkovi

U ponedeljak novi razgovor o osnivanju prelazne vlasti u Iraku - 2003-04-26


U razgovoru sa grupom vašingtonskih dopisnika bliskoistoènih medija Volfovic je rekao da æe sastanak u ponedeljak biti drugi takav skup od pada režima Sadama Huseina, na kome æe se raspravljati o problemima vezanim za uspostavljanje nove vlade u Bagdadu, kao i o buduænosti Iraka. Volfovic je rekao da æe Iraèani odrediti redosled diskusija o osnivanju privremene vlasti:

”Ovo bi trebalo da ubrza dijalog i prelaz na uspostavljanje privremene vlasti u Iraku. Ta vlast trebalo bi da ima široku osnovu, odnosno da predstavlja sve iraèke narode, ukljuèujuæi èlanove svih verskih i etnièkih grupa. Ona bi trebalo da sluša Iraèane i osmisli naèine kako da se uspostavi nova vlada,“ rekao je Volfovic.

Zamenik amerièkog državnog sekretara je izjavio da æe privremena vlast u poèetku imati dve glavne funkcije. Prva æe biti da što je pre moguæe preuzme odgovornost za upravljanje osnovnim funkcijama vlasti u zemlji. Još važnije, rekao je Volfovic, privremena vlast æe morati da predvodi u osnivanju nove, demokratske vlade. On je takodje rekao da æe prelazna vlast raditi na izradi nacrta ustava, razvoju pravosudnih i ekonomskih reformi i organizaciji izbora.

Prema njegovim reèima, privremena vlast mogla bi da razmotri i izradu nacrta, kako je to nazvao, ”povelje o slobodama“ kojom bi se svim Iraèanima garantovalo pravo na slobodu govora, veroispovest i neprikosnovenost privatne imovine. On je ponovo podvukao da Sjedinjene Države i druge zemlje koalicije nemaju interesa da upravljaju Irakom ili da ga okupiraju. Zamenik državnog sekretara je izneo gledište da bi slobodan i demokratski Irak imao pozitivan uticaj na Bliski istok i mirovni proces izmedju Izraela i Palestinaca:

”Ne mogu da odolim uverenju da æe postojanje jedne slobodne i demokratske zemlje na Bliskom istoku, naroèito kada se radi o jednoj od najveæih i najznaèajnijih zemalja arapskog sveta, imati važan pozitivan uticaj kako na politièki razvoj tako i na mirovni proces, barem u srednjoroènom ili dugoroènom smislu, a možda i u skorijoj buduænosti,“ rekao je Pol Volfovic.

On je dodao da Pentagon želi da povuèe amerièke vojnike iz Iraka što je pre moguæe i da oni u toj zemlji neæe ostati ni dan duže nego što bude neophodno.

XS
SM
MD
LG