Linkovi

Uhvaæen bivši šef iraèke obaveštajne službe, Faruk Hidžazi - 2003-04-25


Danas je uhvaæen bivši šef iraèke obaveštajne službe, Faruk Hidžazi, najnoviji u nizu bivših iraèkih funkcionera režima Sadama Huseina koji su se u poslednjih nekoliko dana obreli u rukama amerièkih snaga. Što se tièe samog Sadama Huseina, amerièki predsednik Džordž Buš je rekao da postoje neke indicije da je mrtav. Novinar Glasa Amerike, Džim Maloun izveštava o najnovijem razvoju dogaðaja u Iraku: Amerièke trupe su uhvatile Faruka Hidžazija blizu iraèke granice sa Sirijom, izvestili su amerièki zvaniènici koji su njegovo hvatanje nazvali velikim ulovom iako Hadžizi nije na spisku 55 najtraženijih funkcionera režima Sadama Huseina. Faruk Hadžizi je bio direktor iraèke kontra-obaveštajne službe kada je ta agencija planirala atentat na bivšeg amerièkog predsednika Džordža Buša starijeg za vreme njegove posete Kuvajtu tokom 90-tih. Amerièki zvaniènici takoðe navode da je Hidžazi održao sastanak sa Osamom bin Ladenom 1998. godine u Avganistanu. Amerikanci se nadaju da æe doznati više informacija od Sadamovog lojaliste i bivšeg potpredsednika iraèke vlade, Tarika Aziza, koji se juèe predao amerièkim snagama u Bagdadu. Aziz ne važi za èovekaiz najužeg kruga Sadamovih saradnika, mada je bio jedan od najpoznatijih i najlojalnijih branilaca tog režima. Prisetimo se šta je rekao na konferenciji za novinare na poèetku koalicione akcije u Iraku.

“Roðeni smo u Iraku i umreæemo u Iraku”.

Što se tièe Sadama Huseina, amerièki predsednik Buš je u razgovoru za televizijsku mrežu NBC rekao da postoje odreðene indicije da je iraèki lider ubijen tokom vazdušnih napada na jedan od njegovih bunkera prve noæi rata sa Irakom. U istom intervjuu, predsednik Buš je rekao da je jedan iraèki doušnik dojavio amerièkim obaveštajnim zvaniènicima da je Sadam možda ubijen ili teško ranjen veæ u tom prvom napadu. Povodom dosadašnjeg neuspeha u nalaženju oružja za masovno uništenje u Iraku, predsednik Buš je ukazao da je potrebno opsežno traganje:

“Vreme i istraživanje æe pokazati nekoliko stvari. Pre svega da je Sadam zaista bio povezan sa terorizmom. I zatim, poznato nam je da postoje na stotine lokacija na kojima se moglo sakriti oružje, a pretražili smo svega 90”.

Amerièki predsednik je u istom intervjuu rekao da se postavljaju temelji demokratije u Iraku i izrazio nadu da se susedni Iran neæe mešati u unutrašnju politiku te zemlje. U meðuvremenu, amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld je u intervjuu Asošijeted presu bio direktniji, izjavivši da Sjedinjene Države neæe dozvoliti uspostavljanje teokratske vladavine poput one u Iranu. U medjuvremenu, jedan od vodeæih sveštenika sunitskih Muslimana, šeik Moajad Ibrahim al-Aadhami pozvao je danas Muslimane da osude amerièko prisustvo u Iraku. Al-Aadhami je vernicima savetovato da kažu “ne” Americi i “ne” okupaciji. Meðutim, za razliku od prethodnih dana nije bilo znakova veæih anti-amerièkih protesta u iraèkoj prestonici, Bagdadu.

XS
SM
MD
LG