Linkovi

Plan za ponovnu izgradnju donjeg dela Menhetna razorenog u napadima 11. septembra 2001. godine - 2003-04-25


Guverner savezne države Njujork Džordž Pataki je najavio da æe njegova kancelarija kao prva useliti u ”Kulu slobode“ - zdanje koja æe niæi na mestu poznatom kao ”nulta taèka“- a èija je izgradnja guvernerov prioritet. ”Kula slobode“, koju je projektovao arhitekta Daniel Libeskind, ispuniæe prazninu koju je za sobom ostavio Svetski trgovinski centar, uništen u napadima u kojima je život izgubilo blizu tri hiljade ljudi, kaže guverner Pataki:

”Svi oni koji ovde budu dolazili, bez obzira iz kog pravca, videæe siluetu Kule slobode na horizontu i znaæe da je naša rešenost nadvladala zlo“.

Agencija zadužena za obnovu Menhetna izbrala je Libeskindov dizajn krajem februara na meðunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje ”nulte taèke“. Pataki traži od te agenciju da smesta pruži 50 miliona dolara za kratkoroène projekte koji æe biti fokusirani na osavremenjavanje saobraæajnih veza sa metroom, aerodromima i predgradjima. Guverner Njujorka je takodje izneo viziju oživljavanja tog dela grada, koja obuhvata i tri hiljade stanova, nove parkove i promenadu sa tri staze koja se može takmièiti sa Šamz Elizeom u Parizu.

”Donji deo Mehnetna i dalje prolazi kroz teškoæe vezane za napade i to æe se nastaviti izvesno vreme. U ovom kritiènom momentu ne dajmo da se poljulja naša rešenost da ponovo izgradimo ono što je uništeno; i krenimo napred sa novim oseæajem hitnosti“.

Džordž Pataki je prezentirao svoj ambiciozni raspored za ponovnu izgradnju donjeg dela Menhetna u govoru njujorškim poslovnim i liderima graðanskih grupa. Njujorška poslovna zajednica izražava sve veæu frustraciju zbog sporog obnove podruèja u kojem se nekada nalazio Svetski trgovinski centar. Pored podsticanja biznisa i renovacije saobraæajnih usluga u donjem Menhetnu, Njujork æe takodje u junu raspisati meðunarodni konkurs za spomenik žrtvama teroristièkog napada.

XS
SM
MD
LG