Linkovi

Severna Koreja priznala da poseduje nuklearno oružje - 2003-04-25


Jedan funkcioner Stejt departmenta, upoznat sa sadržajem razgovora, rekao je da Sjedinjene Države nisu bile iznenadjene tom severnokorejskom izjavom, jer veæ neko vreme veruju da ta tajanstvena komunistièka država poseduje jedno ili dva nuklearna oružja. Ali navedeno priznanje predstavlja još jedan znak koliko æe biti teški razgovori u Pekingu, koji predstavljaju prvi kontakt na visokom nivou izmedju dve zemlje od oktobra, kada je izbila kriza u vezi sa severnokorejskim nuklearnim programom.

Jedan amerièki funkcioner, koji je govorio pod uslovom da mu se ne pominje ime, rekao je da su razgovori u Pekingu završeni pošto je svaka strana ”rekla šta je imala da kaže.“ Ali on je dodao da razgovori nisu prekinuti, kako je nagovešteno u nekim izveštajima, kao i da Pjongjang nije zapretio da æe izvršiti probu nuklearnog oružja, iako je dodao da prevodioci još analiziraju severnokorejske izjave. Nešto ranije, tokom jednog obraæanja u Vašingtonu, državni sekretar Kolin Pauel rekao je da su razgovori u Pekingu bili preliminarni i da nisu imali za cilj postizanje nekog odredjenog dogovora. On je dodao da su sve strane iznele svoja gledišta i da je Severnoj Koreji nedvosmisleno stavljeno do znanja da medjunarodna zajednica neæe prihvatiti nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu i da neæe popuštati pred bilo kakvim pretnjama iz Pjongjanga:

”Oni ne bi trebalo da posle diskusija vodjenih u Pekingu steknu i najmanji utisak da æe Sjedinjene Države, njihovi partneri i zemlje u regionu biti zastrašeni ratobornim izjavama, pretnjama ili akcijama za koje misle da æe privuæi veæu pažnju ili da æe nas naterati na ustupke koje inaèe ne bismo uèinili. Bilo bi veoma pogrešno da krenu u tom pravcu,“ rekao je Kolin Pauel.

Amerièki državni sekretar je takodje izneo da je Bušova administracija uverena da se može naæi politièko rešenje za taj problem, ali da ne iskljuèuje druge opcije dok traga za odgovorom na pitanje kako eliminisati opasnost koja preti od severnokorejskog nuklearnog programa. On je rekao da Severna Koreja nema èega da se plaši ako okonèa te aktivnosti, dodajuæi da æe, ako to uèini, druge zemlje u regionu biti spremne da joj pomognu da se, kako je rekao, ”izvuèe iz izolacije i nemaštine u kojoj njen narod živi.“

Odnosi sa Severnom Korejom naglo su se pogoršali posle sastanka u oktobru, tokom koga je jedan izaslanik pokazao severnokorejskim funkcionerima dokaze da njihova zemlja tajno obogaæuje uranijum i da time krši nekoliko sporazuma, ukljuèujuæi dogovor postignut sa Vašingtonom 1994. godine, prema kome je taj program trebalo da bude zamrznut. Kolin Pauel je juèe rekao da je amerièko iskustvo sa tim dogovorom jasno pokazalo da se pitanjem severnokorejskog nuklearnog programa mora pozabaviti više zemalja. On je dodao da bi Pjongjang želeo da to bude problem iskljuèivo na relaciji Sjedinjene Države - Severna Koreja, ali da to nije tako.

XS
SM
MD
LG