Linkovi

Razgovori izmeðu predstavnika Severne Koreje i Sjedinjenih Država, koji su obavljeni uz posredstvo Kine, okonèani su danas u Pekingu - 2003-04-24


Amerièki eksperti, inaèe, veæ godinama tvrde da Severna Koreja poseduje jednu ili dve nuklearni bombe, što je vlada u Pjongjangu negirala do sada. Državni sekretar Kolin Pauel je rekao da su na sastanku u Pekingu sve tri strane iznele svoja snažne staveove o problemu severnokorejskog nuklearnog programa. Više o tome iz javlja novinar Glasa Amerike, . Pauel je rekao da su razgovori u Pekingu preliminarnog karaktera i da nemaju za cilj postizanje sporazuma i takoðe je izrazio nadu da æe delegacija Severne Koreje da se vrati kuæi sa jasnijom predstavom o zabrinutosti meðunarodne zajednice nuklearnim programom te zemlje. U govoru na skupu jedne organizacije za oblikovanje politike prema azijskom regionu, ovde u Vašington, amerièki državni sekretar nije izneo nikakve konkretne podatke o razgovorima, mada je na pitanje da li Pjongjang treba da shvati da neæe ništa postiæi pretnjama -- Pauel je rekao:

“Ne bi smeli da odu sa ovih razgovora u Pekingu sa bilo kakvim utiskom da æe Sjedinjene Države i zemlje tog podruèja biti zatrašene ratobornim izjavama ili pretnjama ili, pak, akcijama kojima smatraju da æe skrenuti pažnju na sebe.”

Po reèima sekretara Pauela, iako predsednik Džordž Buš želi diplomatsko rešenje, on “ne odustaje ni od jedne opcije”. Pauel je takoðe rekao da Severna Koreja ne bi trebalo da strepi od okonèavanja svog nuklearnog programa, ukazujuæi da ukoliko to uèini da æe je zemlje regiona pomoæi da izaðe iz izolacije i siromaštva.

XS
SM
MD
LG