Linkovi

Visoki amerièki zvaniènici u Iraku saopštili su da æe proces formiranja nove vlade otpoèeti krajem iduæe nedelje - 2003-04-24


Visoki amerièki zvaniènici u Iraku saopštili su da æe proces formiranja nove vlade otpoèeti krajem iduæe nedelje. Penzionisani general Džej Garner je pred novinarima u Bagdadu izjavio da veruje da je Iran podstakao nedavne anti-amerièke demonstracije u Iraku. Novinar Glasa Amerike, Džim Maloun pripremio je pregled najnovijeg razvoja dogaðaja u Iraku:

Džej Garner je na konferenciji za novinare u Bagdadu izrazio nadu da æe tokom iduæe nedelje pojedina iraèka ministarstva ponovo poèeti da funkcionišu. Penzionisani amerièki general Garner, odreðen da nadzire obnovu Iraka, rekao je takoðe da æe u ministarstvima raditi i njima upravljati Iraèani, po potrebi uz pomoæ amerièkih i koalicionih eksperata. Izgradnja demokratije u Iraku traži vreme, kaže Garner:

“U proteklih 35 godina Irak je bio u mraku - bez svetlosti. Pre dve nedelje, otvorili smo vrata i obasjali ih svetlošæu, ali još uvek nisu progledali”.

Amerièki zvaniènici zaduženi za obnovu saopštili su da je na jugu zemlje proizvodnja nafte dostigla 175,000 barela dnevno, èime je poboljšano snabdevanje strujom u gradu Basri. Za nekoliko dana poèeæe -- kako se oèekuje -- proizvodnja nafte i zemnog gasa i na severu Iraka. A, osvræuæi se na nedavne antiamerièke demonstracije iraèkih šiitskih muslimana, Džej Garner je izjavio da oni koriste verske slobode koje su im pružene nakon svrgavanja Sadama Huseina:

“Te su demonstracije, smatram, dobro organizovane. I uoèljiv je uticaj Irana u svemu tome. Smatram da oni ni približno ne predstavljaju veæinu Iraèana. Mislim da je veæina veoma tiha i da se oseæa veoma bezbedno. Veæina još uvek strepi, ali kako se bude sve bolje oseæala, ispoljiæe se i njena sve veæa naklonost Sjedinjenim Državama”.

Koalicione trupe pritvorile su, u meðuvremenu, još trojicu traženih zvaniènika režima Sadama Huseina. Meðu uhvaæenima u proteklih nekoliko dana su bivši šef iraèke vojne obaveštajne službe, bivši komandant iraèke protiv-vazdušne odbrane i bivši ministar trgovine. U odvojenom razvoju dogaðaja u Ženevi, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozvao je koalicione snage, predvoðene Sjedinjenim Državama da se kao -- kako se izrazio -- “okupaciona sila” u Iraku, pridržavaju meðunarodnog prava.

“Da svojim akcijama pokažu da æe kao okupaciona sila preuzeti odgovornost za javni red i bezbednost i blagostanje civilnog stanovništva”.

Amerièki zvaniènici su odmah negativno reagovali na izraz “okupaciona sila”. Ambasador Sjedinjenih Država pri UN-u u Ženevi, Kevin Moli uzvratio je:

“Ne bi trebalo da se postavlja pitanje, posebnone od strane generalnog sekretara, da treba još jasnije nego što smo to veæ više puta naveli da poštujemo i da na svaki naèin želimo da poštujemo ženevske konvencije”.

Zvaniènici Ujedinjenih nacija su takoðe izneli da su, nakon rata, Iraèani suoèeni sa nizom ekoloških opasnosti. Pozvali su da se odmah izvrše procene i izradi plan za rešavanje tih problema.

XS
SM
MD
LG