Linkovi

Drugi dan pregovora u Pekingu - 2003-04-24


Kineski ministar inostranih poslova kaže da su “korisni” susreti, koji su u toku u Pekingu, izmeðu SAD i Severne Koreje, u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga. On je to izjavio nakon telefonskog razgovora sa amerièkim državnim sekretarom, dok kineske, severno-korejske i amerièke diplomate zapoèinju drugi dan sastanaka.

Pomoænik amerièkog dravnog sekretara, Džejms Keli, traži postizanje nepovratnog prestanka Pjongjangovih napora da izgradi nuklearno oružje, na naèin koji može biti proveren.

Severna Koreja zahteva garancije da je SAD neæe napasti, uprkos tome što je Vašington, u više navrata, rekao da to ne planira. Nakon oktobarskog sastanka sa severno-korejskim zvaniènicima, gospodin Keli je izjavio da je Severna Koreja priznala da je prekršila meðunarodne sporazume sprovoðenjem tajnog programa razvoja nuklearnog oružja. Ta izjava je izazvala više-meseène napetosti izmeðu Vašingtona i Pjongjanga. Meðunarodni konzorcijum, na èijem èelu su SAD, prestao je sa isporukama nafte, a Severna Koreja je odgovorila serijom koraka koji su podizali napetosti, ukljuèujuæi proterivanje posmatraèa UN-a, kao i obnavljanje rada kljuènog nuklearnog reaktora.

Ove trodnevne susrete organizovala je Kina, u nadi da æe uspeti da Severnu Koreju i SAD vrati za pregovaraèki sto. U Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova, Igor Ivanov, pozdravio je održavanje ovih sastanaka, dodavši da je Rusija spremna da im se pridruži, ako æe to pomoæi da se postigne dogovor.

XS
SM
MD
LG