Linkovi

Prvih sto dana vlade Mila Ðukanoviæa - 2003-04-23


Ðukanoviæ je rekao da je donošenjem strateškog dokumenta - agende o ekonomskim, upravnim i obrazovnim reformama - vlada u protekla tri mjeseca naèinila kljuèni korak u pravcu intenziviranja tih procesa:

'Sve što smo planirali da uradimo u prvih 100 dana, uradili smo. Ta strategija promjena u crnogorskom društvu obuhvata tri agende. Dakle, rijeè je o agendi ekonomskih, upravnih i obrazovnih reformi. Ekonomskim reformama želimo da obezbijedimo veæi društveni proizvod i veæu zaposlenosrt u Crnoj Gori. Stratgijom upravnih reformi želimo da doðemo do kompetentne, racionalne, odgovone i efikasne državne uprave. I programom obrazovnih reformi, želimo da ustanovimo jedan racionalan sistem obrazovanja, primjeren ekonomskim moguænostima Crne Gore, koji æe kroz promjenu nastavnih planova i programa dovesti do sticanja onog profila znanja koji æe biti neophodan za ovakav evropski razvoj Crne Gore'.

Ðukanoviæ je najavio da æe akcioni plan za harmonizovanje ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore biti usaglašen do kraja aprila.

'Vlada Crne Gore ostaje odluèna u odbrani stava da je proces harmonizacije ekonomskih sistema Crne Gore i Srbije istovremeno i proces obostranog harmonizovanja sa evropskim standardima. Dakle, za nas nije prihvatljiva ideja da se najprije interno harmonizujemo, makar i na vanevropskim standardima, da bi nakon toga išli procesom asocijacije i stabilizacije'.

Za to vrijeme, potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popoviæ izjavio je da je njegova stranka pribavila saglasnost SNP-a i LS-a za pokretanje interpelacije o povjerenju vladi:

'Pretpostavljam da æe se tome pridružiti i SNS, dakle opozicija u cjelini i da æemo onda remizirati sve ono što je do sada bilo problematièno, a mnogo toga je bilo problematièno-ja prosto ne znam šta je to dobro vlada uradila za ovih 100 dana'.

Popoviæ je dodao da æe se sjednica na kojoj æe se glasati o povjerenju vladi održati do kraja narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG