Linkovi

Koalicija se usredsredjuje na obnovu osnovnih funkcija u Iraku - 2003-04-23


U intervjuu sprovedenom pomoæu satelitske veze sa Bagdadom, general MekKjernan je rekao da koalicione snage privode kraju borbene operacije i da se sve više bave obnavljanjem osnovnih službi za Iraèane, istim ili boljim nego pre rata. General je rekao da se vojnici još nalaze u, kako se izrazio, ”odluèujuæoj“ fazi kampanje:

”Ima mesta na kojima nailazimo na režimske džepove otpora. Prošle noæi bilo je sukoba u okolini Tikrita. Biæe borbi i na drugim mestima, dok nastojimo da proširimo kontrolu nad borbenim prostorom. Postoje sekundarne paravojne formacije, od kojih mnoge nisu saèinjene od Iraèana. One su došle iz drugih zemalja i mi nastavljamo da ih èistimo. Takodje postoji neprekidna opasnost od bombaša samoubica i drugih.“

General MekKjernan je rekao da nije iznenadjen što koalicione snage još nisu našle skladišta sa biološkim i hemijskim naoružanjem. On je izrazio oèekivanje da æe Iraèani koji su radili na programima razvoja oružja za masovna uništavanja pružiti informacije potrebne za njihovo otkrivanje:

”Znamo za nekoliko stotina objekata o kojima imamo obaveštajne podatke i koje nameravamo da pregledamo. Ali ovaj režim je u protekloj deceniji bio veoma vešt u sakrivanju tog materijala i njegovom stalnom premeštanju. Zato se nismo iznenadili što mnogi od objekata koje smo pregledali nisu sadržavali takav materijal pa mislimo da æe najveæi izvor informacija za njegovo pronalaženje biti sami Iraèani.“

General MekKjernan odbacio je kritike da koalicioni vojnici nisu zaštitili važne objekte u Bagdadu, rekavši da svet posmatra - kako se izrazio - ”demokratiju u procesu.“ On je dodao da je njegov zadatak da stvori stabilnu i bezbednu atmosferu u kojoj bi taj proces sazreo. General MekKjernan je takodje rekao da vojnici prelaze sa borbenih na civilne dužnosti i da su im sada prioritetni zadaci obnavljanje snabdevanja strujom i vodom i poboljšanje medicinskih službi.

XS
SM
MD
LG