Linkovi

Poèeli razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu - 2003-04-23


Pomoænik amerièkog državnog sekretara Džejms Keli nije hteo ništa da kaže kada je u brzom hodu prošao kraj novinara koji su ga èekali ispred hotela. Keli predvodi amerièku delegaciju koja se nada da æe razgovori dovesti do obustavljanja severnokorejskog nuklearnog programa, kao i do njegove pouzdane verifikacije. Kriza je izbila krajem prošle godine kada je Keli pokazao severnokorejskim funkcionerima dokaze da su prekršili sporazum o obustavljanju svog nuklearnog programa. Vašington je zatim zapretio Pjongjangu da neæe biti poboljšanja medjusobnih odnosa ako ne bude poštovao medjunarodne sporazume.

Severna Koreja tvrdi da ima pravo na stekne nuklearno naoružanje jer se smatra ugroženom od strane Sjedinjenih Država, pa je tražila garancije da neæe biti napadnuta. Visoki amerièki funkcioneri su mnogo puta izjavljivali da nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju, ali ne žele da iskljuèe bilo koju opciju.

Razgovori u Pekingu vode se pod pokroviteljstvom Kine, što predstavlja kompromis izmedju severnokorejskog zahteva o direktnim bilateralnim razgovorima i amerièkog zahteva da u razgovore budu ukljuèene susedne zemlje - Japan, Južna Koreja i Rusija. Predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Djinæao rekao je da Peking nema ništa protiv da se u razgovore ukljuèe i druge zemlje. Liu je rekao kako se Kina nada da sve zainteresovane države mogu da odigraju konstruktivnu ulogu, ali da je sada najvažnije da relevantne strane poènu da razmenjuju svoja gledišta. On je rekao da æe to doprineti miroljubivom rešenju spora. Vašington je takodje pozdravio poèetak razgovora u Pekingu, dodajuæi da oèekuje da æe dijalog verovatno potrajati.

XS
SM
MD
LG