Linkovi

Bela kuæa odbacila predlog UN - 2003-04-22


Portparol Bele kuæe Ari Frajšer izjavio je da su koalicione snage predvodjene amerièkim preuzele zadatak traganja za iraèkim oružjem za masovno uništavanje. A pošto je Sadam Husein zbaèen s vlasti, nastavio je Flajšer, vreme je da se preispitaju metode koje su ranije korišæene u traganju za takvim oružje. Reèima portparola Bele kuæe: predsednik Buš ”gleda napred, a ne nazad.“

Ari Flajšer je dodao da Bušova adminsitracija veruje da postoji uloga za Ujedinjene nacija u posleratnom Iraku ali da - kako izlgeda - to nije u domenu traganja za oružjem za masovno uništavanje. Uništenje takvog oružja bilo je jedan od glavnih razloga koje je predsednik Buš naveo za okupaciju Iraka. Amerièke trupe sada tragaju za hemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem ali nisu izvestile o tome da je takvo oružje i pronadjeno.

Danas su se èlanovi U-N-a sastali sa glavnim ispektorom Hansom Bliksom radi razgovora o eventualnom povratku inspektora U-N-a u Irak. Rusija -- koja se protivila ratu i kritikovala opravdanje Vašingtona da je cilj rata uklanjanje oružja za masovno uništenje -- izrazila je želju da inspektori dovrše svoj posao. Rusija smatra da oni treba da potvrde da u Iraku nema oružja za masovno uništavanje pre no što se ukinu sankcije nametnute Iraku posle iraèke invazije na Kuvajt 1990. godine. Predsednik Buš želi da se sankcije hitno ukinu kako bi se Iraèanima omoguæilo da prodaju svoju naftu, kupuju strana dobra i obnove zemlju. Prtparol Bele kuæe, Ari Flajšer, ukazao je da su sankcije bile naèin za suoèavanje sa režimom koji više ne postoji. Prema Flajšeru, sada sankcije nanose štetu samo iraèkom narodu. U današnjem intervjuu BBC-ju Hans Bliks je izjavio da su Sjedinjene Države i Britanija koristile pre rata u Iraku - kako je rekao - ”nepouzdane“ obaveštajne podatke da bi dokazale da Irak poseduje zabranjeno oružje. Ari Flajšer je ukazao da je Bušova administracija rekla inspektorima U-N-a da je najbolji naèin za otkrivanje zabranjenog oružja da se sa iraèkim nauènicima razgovara van zemlje, odnosno van domašaja režima Sadama Huseina. Sada, pošto Sadamovog režima više nema -- dodao je Flajšer -- amerièki prilaz traganju za oružjem u skladu je sa tim savetom: koalicione snage saradjuju sa iraèkim nauènicima u nastojanju da se zabranjeno oružje pronadje.

XS
SM
MD
LG