Linkovi

Trojica kandidata u trci za predsednika Crne Gore - 2003-04-22


Opoziciona koalicija Zajedno za promjene nije se dogovorila oko svog predsjednièkog kandidata, dok najavljani kandidat SRS nije uspio da prikupi potreban broj potpisa podrške kandidaturi. Tako æe se u izbornoj trci naæi tri kandidata, a svaki od njih, makar deklarativno, ima u svom programu zalaganje za crnogorsku državnu nezavisnost. Zbog toga je nepoznanica koga bi mogli podržati brojni glasaèi koalicije Za promjene.

Predsjednik SNS dr Božidar Bojoviæ saopštio je da bi ta stranka mogla podržati kandiata liberala Miodraga Živkoviæa, ali pod odreðenim uslovima: ako se ovaj odredi o državno-pravnom statusu Srbije i Crne Gore nakon što je definisan Ustavnom poveljom, o tome da li æe odusttati od raspisivanja referenduma ako ne budu stvoreni demokratski uslovi, prema statusu imovine SPC u Crnoj Gori i pitanju borbe protiv kriminala.

Predsjednik NS Dragan Šoæ rekao je da æe ta stranka najprije saèekati da trojica kandidata ponude svoje programe: 'Ono što zasigurno mogu reæi: Narodna stranka neæe podržatzi kandidata DPS i SDP Filipa Vujanoviæa. Da li æemo pružiti podršku g Živkoviæu, saèekaæemo da bismo vidjeli šta je njegov predsjednièki program'.

Osvræuæi se na raskol u koaliciji Zajedno za promjene, Šoæ se zapitao: 'Èemu koalicija koja okuplja polovinu biraèkog tijela Crne Gore, ako nije u stanju da ponudi svog predsjednièkog kandidata'?

Inaèe, noæas taèno u ponoæ, aerodromi u Podgorici i Tivtu koji su nakon raspada bivše Jugoslavije prešli u vlasništvo JAT-a, a koji su u minulim godinama bili predmet žestokih politièkih sporenja izmeðu Srbije i Crne Gore, zvanièno æe postati crnogorski. Takvu odluku donijeli su predstavnici JAT-a i Montenegro erlajnsa, a suma koju æe vlada Crne Gore morati da isplati JAT-u za preko 40 odsto je manja od 1.250 000 eura, koliko je JAT prvobitno potraživao.

XS
SM
MD
LG