Linkovi

Uskoro poèinju razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu - 2003-04-22


Pomoænik amerièkog državnog sekretara Džejms Keli usredsrediæe se na okonèanje nastojanja Severne Koreje da, kako se smatra, izgradi nuklearno oružje. Amerièka strana istièe da izolovana i osiromašena Severna Koreja ne može da oèekuje bilo kakvo poboljšanje odnosa ili isporuku pomoæi ukoliko se ne odrekne nastojanja da stekne nuklearno naoružanje, i to na naèin koji se može proveriti.

Kriza je zapoèela prošlog oktobra kada je Keli, prema sopstvenoj izjavi, podneo severnokorejskim zvaniènicima dokaze da tajno rade na razvijanju nuklearnog naoružanja, kršeæi time nekoliko medjunarodnih sporazuma.

Severnokorejska delegacija, koju predvodi diplomata Li Gun, nije davala izjave pri dolasku u Peking, ali Pjongjang veæ odavno zahteva garancije da Sjedinjene Države neæe napasti Severnu Koreju. Kina je najvažniji severnokorejski saveznik i kljuèni izvor oèajnièki potrebne hrane i goriva.

Predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Djinæao kaže da je Peking preuzeo ulogu domaæina sa nadom da æe doprineti smanjenju napetosti izmedju Vašingtona i Pjongjanga. Liu je rekao da æe razgovori pomoæi dvema stranama da bolje shvate uzajamna gledišta i doprineti ispunjenju kineske želje da se nadje miroljubivo rešenje.

Posle oktobra, zabrinutost izazvana moguænošæu da Severna Koreja stekne nuklearno naoružanje veoma je pojaèala napetost izmedju Vašingtona i Pjongjanga. Jedan konzorcijum, u kome glavnu reè imaju Sjedinjene Države, obustavio je isporuku nafte Severnoj Koreji. Pjongjang je proterao posmatraèe Ujedinjenih nacija, povukao se iz Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog naoružanja i ponovo pokrenuo nuklearni reaktor u Jongbjonu.

Ovonedeljni razgovori predstavljaju kompromis izmedju zahteva Severne Koreje da pregovara direktno sa Sjedinjenim Državama, i zahteva Vašingtona da u razgovore budu ukljuèeni Japan, Južna Koreja i Rusija. Vašington kaže da æe razgovori u Pekingu biti prvi korak ka širim diskusijama i poèetak dugog dijaloga.

XS
SM
MD
LG