Linkovi

Muzej o doprinosu Holivuda u vreme rata - 2003-04-21


Za pripadnike amerièkih oružanih snaga USO nudi ugodjaj doma daleko od kuæe, mesto na kojem se vojnicma pruži topla dobrodošlica, šolja kafe, sendviè. Kustos Holivudskog muzeja zabavljaèke industrije Jan Kristof Horak priseæa se da je predsednik Frenklin Ruzvelt bio taj koji je postavio temelje Organizaovanim uslugama za amerièke oružane snage time što je od grupa dobrovoljaca zatražio da pomognu vojsci u ratu.

“ USO je osnovan da bi obezbedio klubove i posebne prostorije za vojnike. Èak i danas na veæini medjunarodnih aerodroma i na veæini zaleznièkih stanica u Americi postoje posebne prostorije za amerièke vojnike”.

Od samog poèetka USO-a holivudske zvezde su volonterski nastupale na priredbama za vojnike. U poznatoj kantini Holivud, slavne glumice, poput Lane Tarner ili Marlene Ditrih, služile su kafu vojnicima i igrale sa njima pred njihov odlazak u rat. Za vreme drugog svetskog rata, milioni vojnika su prošli kroz takve kantine i USO centre. Neke holivudske zvezde su na samom ratištu zabavljale trupe. U muzeju je izložen niz fotografija sa tih nastupa, kaže kustos

“Iz perioda drugog svetskog rata, tu su fotografije Binga Krosbija, En Šeriden, Marlene Ditrih i Dajen Šor; zatim iz korejskog rata - tu su Deni Kej, Erol Flin, Merlin Monro i drugi“.

Šezdesetih godina amerièke vojnike su zabavljali velikani poput Džona Vejna, Semija Dejvisa i Nensi Sinatre. A nedavno, u Avganistanu i tokom prvog zalivskog rata amerièke trupe su obilazili muzièari poput Šeril Krou i Bilija Džoela. Medju legende USO-a svakako spada Bob Houp èiji su nastupi na ratištu bili najveæi božiæni poklon za amerièke vojnike.

Izložba u holivudskom muzeju takodje obuhvata iseèke iz filmova posebno snimljenih za obuku mladih vojnika, poput filma snimljenog tokom drugog svetskog rata u kojem vodeæu ulogu igra mladi glumac - i buduæi predsednika Amerike - Ronald Regan.

Ronald Rrgan i Džon Vejn su na taj naèin u samom Holivudu dali svoj doprinos ratnim naporima, dok su drugi holivudski umetnici to uèinili boreæi se u ratu, podseæa kustos Jan Kristofer Horak:

” Glumci kao što su bili Henri Fonda, Džimi Stjuart, Klark Gejbl ili Daglas Ferbenks mladji bili su poznati, ali to ih nije spreèilo da obuku uniformu i odu u rat“.

Istorijat USO-a i njegovih pobornika u Holivudu može se videti u Holivudskom muzeju izvodjaèke industrije do 1. septembra. Pripadnici amerièkih oružanih snaga imaju besplatan ulaz.

XS
SM
MD
LG