Linkovi

Amerièki administrator stigao u Bagdad - 2003-04-21


Pensionisani amerièki general-pukovnik Džej Garner stigao je danas na bagdadski aerodrom iz Kuvajta. Sa njim je došla i prethodnica od oko 20 civilnih administratora, ukljuèujuæi njegovog zamenika, Britanca Tima Krosa. Predstavnik 5. korpusa amerièke kopnene vojske, major Vilijam Turmond, izjavio je da general Garner i njegovi pomoænici planiraju da u narednih nekoliko dana obidju brojne objekte u glavnom gradu i u unutrašnjosti zemlje:

”Posetiæe jednu bolnicu i nekoliko policijskih stanica u Bagdadu. Posetiæe i po jedno postrojenje elektrodistribucije i vodovoda u gradu, a zatim æe obiæi nekoliko mesta u unutrašnjosti. Pojedinosti ne mogu da iznesem iz bezbednosnih razloga. Kroz nekoliko dana vratiæe se u Bagdad,“ rekao je major Vilijam Turmond.

Ovo je prva poseta generala Garnera Bagdadu od kada su Amerikancima predvodjene snage svrgle s vlasti Sadama Huseina, pre više od dve nedelje. Predsednik Buš je nedavno postavio generala Garnera na èelo Uprave za obnovu i humanitarnu pomoæ, koju predvode amerièke oružane snage. Vašington je toj novoj agenciji poverio zadatak oblikovanja iraèke administracije posle Sadama, pokretanja privrede i pripremanja za uspostavljanje prelazne vlade sastavljene od Iraèana.

General Garner priznaje da pred njim stoje mnoge prepreke, ukljuèujuæi siromaštvo, etnièke i verske podele, kao i protivljenje dužem amerièkom vojnom prisustvu u zemlji. On je izjavio da ne zna koliko vremena æe biti potrebno za obnovu Iraka na naèin koji bi bio prihvatljiv iraèkom narodu, ali je dodao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u koaliciji neæe napustiti zemlju dok Iraèani ne budu mogli da održe demokratske izbore i izaberu novog lidera.

General Garner i njegovo osoblje, koje broji više od 400 civila i pripadnika oružanih snaga, pripremali su se za taj zadatak više od mesec dana u susednom Kuvajtu. Oèekuje se da æe sledeæe nedelje njihov štab biti preseljen u Bagdad. U tom štabu radiæe bivši funkcioneri Državnog sekretarijata i Sekretarijata za privredu, kao i penzionisani amerièki generali. U njemu je takodje više od 20 sudija i drugih pravnika koji æe raditi na obnavljanju iraèkog pravosudja.

XS
SM
MD
LG