Linkovi

Predsednik Buš o Siriji - 2003-04-21


Juèerašnji ton obraæanja predsednika Buša, bio je znaèajno drugaèiji, kada je govorio o Siriji. Izgledalo je da predsednik reèi bira pažljivo, fokusirajuæi se na napredak i diplomatiju.

Samo nedelju dana nakon što je Damasku uputio oštro upozorenje, da ne postane utoèište za èlanove bivšeg iraèkog režima, predsednik Buš je ovoga puta govorio o pozitvnim znacima koji stižu iz Sirije: “Razumeju poruku, da ne treba da primaju zvaniènike partije Baas, niti visoke iraèke funkcionere.”

Obraæajuæi se novinarima, nakon što je prisustvovao uskršnjoj službi u jednoj vojnoj bazi, koja se nalazi blizu njegovog ranèa u Teksasu, predsednik je govorio o sirijskoj saradnji. On je napomenuo da, ukoliko dobiju podatke da se traženi Iraèani nalaze na sirijskoj teritoriji, SAD oèekuju pomoæ od Damaska. “Naravno, to ime æemo proslediti i u potpunosti oèekujemo da sirijska vlada takvu osobu izruèi.” – dodao je predsednik Buš, koji nije želeo da to dalje objašnjava.

Meðutim, te njegove reèi su izreèene samo nekoliko sati nakon što su se 2 amerièka kongresmena, u Damasku, susrela sa Bašarom el Asadom, predsednikom Sirije. Nakon tog susreta, republikanski kongresmen, Darel Isa, iz Kalifornije, kao i njegov kolega Nik Rejhel, demokrata iz Zapadne Virdžinije, saopštili su da je pitanje sudbine bivših iraèkih zvaniènika bila glavna tema dvo-èasovnog sastanka.

U telefonskom intervjuu, za televizijski program Foks Njuz Sandej, kongresmen Isa je naglasio da im je sirijski lider pružio uveravanja u tom smislu: “On nam je dao èvrsto obeæanje, koje smo prosledili državnom sekretarijatu, da neæe dozvoliti pristup tim ratnim zloèincima, da æe ih proterati, u sluèaju da ih otkrije, te da ni jednom od njih neæe pružiti azil.” – naglasio je kongresmen Isa, dodajuæi da su tom prilikom razmotrene još dve teme od znaèaja za SAD.

Jedna tema su sirijske veze sa ekstremnim palestinskim grupama, dok je druga dokazni materijal – koji je deo veæ objavljenog izveštaja Centralne obaveštajne agencije - o tome da Irak razvija hemijsko oružje. Kongresmen iz Kalifornije je naglasio da oni u Damask nisu otišli kao predstavnici administracije predsednika Buša, veæ kao èlanovi amerièkog Kongresa. Uprkos tome, on je dodao da æe rezultate susreta proslediti Vašingtonu, izrazivši nadu da bi njihovi razgovori mogli, kako je rekao, “da postave osnove” za buduæu posetu državnog sekretara, Kolina Pauela.

XS
SM
MD
LG