Linkovi

Manjine zauzimaju sve istaknutije mesto u svetu biznisa i reklama - 2003-04-20


Za Afroamerikance postoje specijalizovani èasopisi, radio stanice, kao i popularna kablovska mreža ”Blek entertejnment TV.“ Meðutim, analitièar Lion Vinter veruje da su manjine podjednako zastupljene i u glavnim medijima, od velikana košarke Afroamerikanca Šakila O Nila do estradne umetnice, Hispanke Dženifer Lopez. Èak i meðu manekenima, u novinskim reklamama, danas su podjednako zastupljeni azijati koliko i belci. Kako navodi autor knjige “Amerièka koža: Pop kultura, veliki biznis i kraj bele Amerike,“ Lion Vinter, te pojave su sastavni deo globalizacije kulture:

“Ono što se Americi dogodilo poèetkom 80-ih godina prošlog veka, bilo je otkriæe da svet u stvari nije baš beo. Do tog otkriæa, do tog prosvetljenja, došlo je zahvaljujuæi velikom broju doseljenika iz Južne Amerike i Azije.”

Šta više, napominje Vinter, etnièke grupe u SAD su pomogle da se uoblièi ta nova, globalna, kultura. Marketinške agencije danas privlaèe publiku upotrebom hip-hop mode i rep muzike nastale u gradskim getoima Amerike. On dodaje da je sve poèelo namenskim marketingom za crne potrošaèe 1970-ih godina kada su korporacije, poput Mek Donaldsa, otkrile da njihove reklame, koje su namenski pravljene za crno stanovništvo, imaju veliki uspeh kod celokupne populacije. Veliki oglašivaèi su takoðe otkrili ogromno hispansko tržište koje je vrlo raznoliko pošto Hispanici potièu iz razlièitih delova južne Amerike, sa razlièitim kulturama, iako govore isti jezik. Sada se u reklamama vidi mnogo više lica razlièitog etnièkog porekla, pošto kompanije shvataju da pripadnici manjina poseduju pozamašnu potrošaèku snagu, ukazuje sociolog Gregori Rodrigez.

Seždesetih godina, društvene promene vezane za rasna pitanja, bile su rezultat zakona i akcija koje je preduzimala država. Danas se te promene dešavaju zahvaljujuæi privatnom sektoru.

Prema mišljenju analitiaèara, amerièko društvo prolazi kroz radikalne promene i postaje istinski multikulturalno. Drugim reèima, SAD više nisu samo ”crne i bele.“

XS
SM
MD
LG