Linkovi

Sirijski predsednik Bašar Asad  razgovarao sa  amerièkim kongresmenima Darelom Isom i Nikom Rejholom - 2003-04-20


Sirijski predsednik Bašar Asad je vodio danas razgovore sa amerièkim kongresmenima Darelom Isom i Nikom Rejholom -prvim izabranim amerièkim zvaniènicima u poseti Damasku posle porasta napetosti izmedju sirijske i amerièke vlade. Sirijska vlada je demantovala amerièku tvrdnju da daje utoèište bivšim iraèkim funkcionerima i da poseduje hemijsko oružje. Kako navodi saradnica Glasa Amerike Pola Vulfson, dvojica kongresmena su okarakterisala svoje razgovore sa predsednikom Asadom kao poziitvne. Dvojica kongresmena su navela da je predsednik Asad èvrsto obeæao da sirijsko tle neæe biti utoèište bivših iraèkih funcionera za kojima se traga zbog ratnih zloèina. Republikanski èlan Predstavnièkog doma Darel Isa iz Kalifornije naveo je da je to bilo bitno pitanje koje je pokrenuo sa svojim kongresnim kolegom demokratom Rejholom tokom razgovora sa predsednikom Asadom.

“Predsednik Asad je èvrsto obeæao da neæe dozvoliti tim zloèincima da udju u Siriju. Obeæao je da æe ih proterati, ako budu nadjeni i da neæe dati azil ni jednom od njih. “

Kongresmen Isa je izvestio o tome ubrzo posle razgovora u Damasku u telefonskom intervjuu televizijskoj mreži Foks. Isa je okaraterisao obeæanje predsednika Asada kao “korak u dobrom pravcu “ i izrazio uverenje da æe sirijska vlada saradjivati sa amerièkom vladom. Isa je naglasio da on i Rejhol nisu posetili Damask u ime vlade predsednika Buša nego kao èlanovi Kongresa. Isa je ,medjutim, ukazao da æe preneti rezultat razgovora sa predsednikom Asadom Stejt departmentu i izrazio je nadu da æe ti razgovori utrti put poseti državnog sekretara Kolina Pauela Siriji. U istoj emisiji televizijske mreže Foks uèestvovala su i dva senatora zainteresovana za taj region. Republikanac Pet Roberts, predsednik Senatskog odbora za obaveštajna pitanja, izrazio je uverenje da amerièka vlada može da saradjuje sa Baširom Asadom i reši razilaženja putem diplomatije.

“Smatram da ne bi trebalo da se odreknemo upotrebe sile, ali smatram da ona nije potrebna.“

Senator Roberts je ukazao da je Bašir Asad mlad èovek koji je na predsednièkom položaju samo tri godine . Demokratski senator Evan Bej je istakao da je predsednik Asad suoèen sa mnogim izazovima dok èlanovi režima njegovog oca motre svaki njegov potez.

“Smatram da predsednik Asad shvata da je raspadom Sovjetskog Saveza izgubio svog zaštitnika. Sirijska ekonomija je vrlo slaba i prekinuta je prodaja iraèke nafte. Pred predsednikom Asadom je težak posao.“

Sudbina vivših iraèkih funkcionera je glavni, ali ne i jedini uzrok trvenja izmedju Sjedinjenih Država i Sirije. U nedavnom izveštaju amerièke Centralne obaveštajne agencije, koji je naveo predsednik Buš , sirijska vlada je optužena da proizvodi hemijsko oružje. Napetosti takodje doprinose veze sirijske vlade sa ekstremim palesitnskim organizacijama.

XS
SM
MD
LG