Linkovi

Demokratska buduænost Iraka - 2003-04-20


Petog aprila održan je prvi krug razgovora u Iraku izmedju zvaniènika koalicije i iraèkih grupa u egzilu, opozicionih liènosti i plemenskih i verskih lidera. Svrha sastanaka je stvaranje privremenih vlasti koje æe upravljati Irakom do slobodnih izbora. Kao što je rekao amerièki seketar za odbranu, Donald Ramsfeld, potrebno je sastaviti mapu buduænosti Iraka -- buduænosti bez tiranije i diktatora, zasnovane na demokratiji.

”Ti sastanci æe pokrenuti proces koji æe dovesti do stvaranja iraèke vlade koja ne ugrožava oružjem za masovno uništenje ni svoje susede ni svet; koja ne podržava teroristièke mreže, koja garantuje prava svim verskim i etnièkim grupama, koja omoguæava politièku slobodu, slobodu pojedinca i vladavinu zakona -- da jedan Iraèanin više ne bude prisiljen da živi u teroru i strahu.“

Prema reèima Donalda Ramsfelda, uspostavljanje nove iraèke vlade su pravo i odgovornost iraèkog naroda. Ali, dodao je on, slobodno društvo podrazumeva više od pukog održavanja izbora.

”Slobodne zemlje širom sveta imaju razlièite institucije koje odražavaju njihove jedinstvene kulture i tradicije. Ono što im je zajednièko jesu izvesni principi koji su osnove tih institucija: sloboda govora, sloboda veroispovesti, prava pojedinca, jednakost pred zakonom, ravnoteža vlasti, zaštita manjine od tiranije veæine i, na kraju, vlada koju bira narod i koja je odgovorna narodu.“

Kako je rekao amerièki predsednik Džordž Buš, SAD neæe nametati vladu Iraku. Ali, dodao je on, SAD su rešene da pomognu iraèkom narodu da uspostavi vladu koju æe birati i èiniti Iraèani, i koja æe raditi za dobrobit Iraèana. Uspostavljanje privremenih vlasti u Iraku biæe važan korak u tom procesu.

XS
SM
MD
LG