Linkovi

Vašington se premišlja o razgovorima sa Severnom Korejom - 2003-04-19


Funkcioneri Bušove administracije kažu da se premišljaju o tome da li da iduæe nedelje održe razgovore sa Severnom Korejom i Kinom o severnokorejskom nuklearnom programu. U jednom saopštenju objavljenom juèe, Severna Koreja je nagovestila da je zapoèela preradu nekoliko hiljada šipki nuklearnog goriva. Medjutim, amerièki funkcioneri kažu da je formulacija pomenutog saopštenja nejasna. Iz Stejt departmenta izveštava dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Funkcioneri administracije kažu da prouèavaju sverenokorejsko saopštenje, kao i obaveštajne podatke o aktivnostima o nuklearnom kompleksu Jongbjon, dok razmišljaju o tome da li da iduæe nedelje održe konferenciju predstavnika tri zemlje. Prema izveštajima novinskih agencija, Severna Koreja tvrdi u svom saopštenju da uspešno preradjuje šipke nuklearnog goriva, od kojih æe dobiti dovoljno plutonijuma za izgradnju nekoliko nuklearnih orudja. Predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer izjavio je da amerièki funkcioneri procenjuju verodostojnost tog saopštenja i konsultuju se sa Južnom Korejom, Japanom i Kinom o tome šta uèiniti povodom ovog, potencijalno ozbiljnog preokreta:

”Kao što smo rekli ranije, preradjivanje potrošenog nuklearnog goriva u plutonijum smatramo krajnje ozbiljnom akcijom,“ rekao je Rièard Bauèer.

Do najnovijeg razvoja dogadjaja došlo je u u vreme kada se pomoænik amerièkog državnog sekretara Džejms Keli, koji je imenovan za šefa amerièke delegacije na razgovorima u Pekingu, sastao u Vašingtonu sa visokim funkcionerima Južne Koreje i Japana.

XS
SM
MD
LG