Linkovi

Sto dana vlade Mila Ðukanoviæa - 2003-04-19


U prvih sto dana, vlada je usvojila tri strateška dokementa: agendu ekonomskih reformi, strategiju reforme državne uprave i obrazovanja, rezimirao je uèinak vlade portparol DPS-a Predrag Sekuliæ: 'Programom legalizacije postojeæih i otvaranjem novih radnih mjesta, prije svega kroz Uredbu o poreskim olakšicama za novozaposlene radnike, stvaraju se uslovi za podsticanje zapošljavanja i eliminisanje rada na crno'.

Ekonomski analitièar Nebojša Medojeviæ smatra da je vlada...: 's jedne strane uradila nešto što se mora pozdraviti. Meðutim, s druge strane èini mi se da u njihovoj politici dominira filozofija podvlaèenja crte, da se oni neæe truditi da bilo šta od masovnih nepravilnosti i zloupotreba iz minulog perioda pokušaju da saniraju, niti æe na bilo koji naèin pokušati da ublaže ovoliku socijalnu podijeljenost u Crnoj Gori'.

Iako je ranije najavljivala da æe, nakon što se navrši sto dana Ðukanoviæeve vlade, u parlamentu postaviti pitanje povjerenja izvršnoj vlasti, opoziciona Narodna stranka danas se nije oglasila. Èlanice koalicije Zajedno za promjene, naime, preokupirane su nesporazumima koji su uslijedili zbog neuspjeha u traženju zajednièkog predsjednièkog kandidata. Predsjednik SNP Predrag Bulatoviæ danas je rekao da je bio spreman da se kandiduje:

'Meðutim, gospodin Božidar Bojoviæ je u kontinuitetu bio protiv te varijante i forsirao je javnosti veæ poznato: kandidaturu g. Lekiæa za koju se ispostavilo da nije kandidatura za koju se prethodno pribavila saglasnost. Dakle, pred izbori æe biti i proæi, ali ostaje da se pred crnogorskom javnošèu vidi ko je odgovoran za jednu ogromnu ogromnu politièku neozbiljnost. Odgovornost se nalazi kod jednog od lidera koalicionih partnera', rekao je Predrag Bulatoviæ.

Inaèe, Republièka izborna komisija saopštila je da æe, ne kandiduje li se do ponedjeljka neko osim Filipa Vujanoviæa, postaviti pitanje hoæe li predsjednièki izbori uopšte biti održani. Naime, zbog rigoroznih uslova prilikom prikupljanja potpisa podrške, ni jedan od najavljenih kandidata, osim Vujanoviæa, do danas nije potvrdio kandidaturu.

XS
SM
MD
LG