Linkovi

Testiranje zaraženih HIV-om - 2003-04-19


Procenjuje se da od oko 900.000 osoba zaraženih virusom side u SAD, 25 odsto njih nije toga svesno. Prema mišljenju amerièkog Centra za kontrolu bolesti, te osobe bi mogle da zaraze 40 hiljada osoba, koliko se registruje svake godine.

To su neznatne cifre u poredjenju sa najteže pogodjenim regionima u Africi i Aziji, ali direktorka amerièkog Centra za kontrolu bolesti, Julie Gerberding, kaže da se broj zaraženih neæe smanjiti ukoliko zaražene osobe nisu svesne svog stanja. Centar za kontrolu bolesti zaveo je nove mere za suzbijanje širenja side, koje treba da posluže kao smernice zdravstvenim radnicima širom SAD. Te preporuke ukljuèuju rutinsko testiranje nedavno odobrenm testovima, kojima je moguæe utvrditi status zaraženosti za svega 20 minuta.

“Lekari bi trebalo da imaju na raspolaganju najbolje metode za otkrivanje HIV-a, a oni koji su zaraženi da imaju koristi od raspoloživih terapija koje spašavaju živote.”

Dr. Gerberding ukazuje, medjutim, da njena agencija ne preporuèuje obavezno testiranje i pacijenti æe moæi da ga odbiju. Dr. Gerberding kaže da æe takodje biti proširena preventivna nastojanja usredsredjena na suzbjanje riskantnog ponašanja zdrave populacije, zaraženih osoba i njihovih intimnih partnera.

“ Nismo obraæali dovoljno pažnje na veæ zaražene osobe. Kada se utvrdi zaraza, važno je da se sazna ko su partneri zaražene osobe i da se njima obezbedi testiranje. Takodje je važno da informacije o spreèavanju zaraze budu svima dostupne.“

Dr. Gerbering dodaje da nova inicijativa ne zamenjuje ni jedan postojeæi preventivni program u borbi protiv side, ali da bi mogla da doprinese smanjenju broja novih sluèajeva u SAD.

XS
SM
MD
LG