Linkovi

Severna Koreja nastavlja da preradjuje nuklearno gorivo - 2003-04-19


Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno preradila hiljade upotrebljenih šipki nuklearnog goriva u svojoj glavnoj nuklearnoj elektrani. Tu vest je objavila Centralna korejska novinska agencija samo nekoliko dana pre planiranih medjunarodnih razgovora o nuklearnim namerama Pjongjanga. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Tokija, Stivena Hermana.

Severna Koreja je saopštila da je u konaènim fazama reprocesovanja više od osam hiljada upotrebljenih šipki nuklearnog goriva iz svoje nuklearne elektrane. Amerièki struènjaci kažu da bi tim procesom Severna Koreja mogla da dobije dovoljno plutonijuma za nekoliko atomskih bombi.

Navodeæi izjavu neimenovanog predstavnika ministarstva inostranih poslova, severnokorejska novinska agencija je saopštila da rat protiv Sadama Huseina u Iraku predstavlja pouku za Severnu Koreju koja glasi da je jedini naèin da se zemlja odbrani da poseduje - kako je doslovno reèeno - “snažnu fizièku silu odvraæanja”. U saopštenju Severne Koreje potvrdjuje se prvi put da æe iduæe nedelje u Pekingu ta zemlja uèestvovati u trilateralnim razgovoirma sa SAD i Kinom o šestomeseènom sporu izazvanom severnokorejskim nuklearnim programom.

XS
SM
MD
LG