Linkovi

Proširuje se potraga za hemijskim i biološkim oružjem - 2003-04-18


Visoki funkcioneri Pentagona planiraju da pošalju oko hiljadu struènjaka u Irak, koji æe tragati za hemijskim i biološkim oružjem. U toj grupi biæe bivši eksperti Ujedinjenih nacija kao i pripadnici amerièkih oružanih snaga koji su veæ u Iraku. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld rekao je da æe informacije dobijene od Iraèana biti od kljuène važnosti za uspeh potrage:

”Mislim da mi sami neæemo pronaæi ništa. Ali pronaæi æemo ljude koji æe nam reæi gde da tragamo za tim oružjem.“

U medjuvremenu, amerièki general-major Vinsent Bruks objavio je da je uhapšen Barzan Ibrahim al-Tikriti, èije ime se nalazi na spisku od 55 najtraženijih iraèkih funkcionera:

”Barzan je polubrat Sadama Huseina i bio je savetnik bivšeg lidera, sa dobrim poznavanjem unutrašnje strukture režima.“

Iako su borbe uglavnom završene, nedavno prispela 4. pešadijska divizija amerièkih kopnenih snaga imala je kraæi okršaj sa Sadamovim pristalicama severno od Bagdada. Nekoliko iraèkih boraca je poginulo ili ranjeno, a više od stotinu je zarobljeno.

Istovremeno, Vašington nastavlja sa svojim pritiskom na Siriju, koju optužuje za pružanje utoèišta visokim funkcionerima svrgnutog iraèkog režima, kao i za razvijanje hemijskog naoružanja. Državni sekretar Kolin Pauel namerava da otputuje u Damask kako bi o tome razgovarao sa sirijskim funkcionerima.

Na humanitarnom frontu, agencije za pružanje pomoæi otvorile su treæi kopneni put za dopremanje humanitarnih zaliha iz Jordana - pored onih kojima zalihe stižu iz Kuvajta i Turske. U Njujorku, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija intenzivno raspravlja o moguænosti ukidanja sankcija Iraku.

U Parizu je održan sastanak struènjaka koji su procenjivali štetu nanetu iraèkom kulturnom nasledju kada su opljaèkani bagdski muzej i mnoga arheološka nalazišta. Eksperti su se založili za uvodjenje privremene zabrane izvoza antikviteta iz Iraka. Mekgvajer Gibson, šef delegacije Amerièkog arheološkog udruženja u Bagdadu, izrazio je mišljenje da su pljaèkaši bagdadskog muzeja taèno znali šta treba ukrasti i da æe se ukradeni predmeti veoma brzo naæi u ilegalnoj prodaji van zemlje:

”Sastavni deo te pljaèke bilo je vrlo detaljno planiranje akcije, koje su verovatno sprovele iste bande koje su poslednjih 12 godina plaæale za razaranje i iskopavanje arheoloških nalazišta u Iraku.“

Amerièki Federalni istražni biro saopštio je da æe poslati svoje agente u Irak kako bi uèestvovali u pronalaženju antikviteta opljaèkanih u iraèkim muzejima. Irak se smatra jednom od kolevki civilizacije.

XS
SM
MD
LG